Jeszcze jeden przepis na słodki chlebek, ale tym razem nie wegański, tylko typowo jesienny, bo drożdżowy z dodatkiem dyni.
Jego wykonanie jest naprawdę proste, bo wystarczy wymieszać składniki, odstawić ciasto do wyrośnięcia, potem rozwałkować je na prostokąt, posmarować powidłami śliwkowymi i zwinąć jak naleśnika.
Ja zrobiłam z powidłami, ale można też z nadzieniem cynamonowym (2 łyżki cynamonu wymieszać z 1/3 szklanki miałkiego brązowego cukru).
Wierzch oprószyłam dodatkowo grubymi kryształami cukru, co sprawia, że bajecznie się błyszczy, przyjemnie chrupie i nadaje lekkiej słodyczy.
Chlebek ma piękny jaskrawopomarańczowy kolor (użyłam puree z dyni Hokkaido, która po ugotowaniu i zblendowaniu jet gęsta, jeśli natomiast ktoś użyje rzadszej, to należy wsypać ciut więcej mąki), obłędnie pachnie (z wyczuwalną nutą pomarańczy), niesamowicie wyrasta, jest mięciutki, puchaty i przepyszny 😉
Przepis na drożdżowy chlebek dyniowy z powidłami śliwkowymi i grubym cukrem (keksówka o wymiarach 25×11 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty; cynamon zamieniłam na powidła, dodałam gruby cukier)
Składniki:
Chlebek:
- 350 g mąki pszennej (chlebowej)
- 10 g drożdży suchych
- 150 ml mleka
- 180 g puree z dyni
- 30 g masła (roztopionego i wystudzonego)
- 60 g cukru
- świeżo otarta skórka z 0,5 pomarańczy
- 0,5 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 1 słoik powideł śliwkowych
- 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka (do posmarowania)
- gruby cukier (do oprószenia)
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, następnie dodać resztę składników i wyrabiać ciasto do momentu, aż stanie się miękkie oraz elastyczne – uformować je w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1,5 h.
Po upływie wskazanego czasu ciasto rozwałkować na prostokąt o długości 25 cm (trzeba je delikatnie podsypać mąką), posmarować powdłami śliwkowymi, zostawiając 2 cm suchego brzegu i zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku do otrzymania rolady.
Tak przygotowane ciasto umieścić w posmarowanej masłem i oprószonej mąką keksówce, przykryć ręcznikiem i odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu posmarować chlebek z wierzchu jajkiem wymieszanym z mlekiem i solidnie oprószyć grubym cukrem.
Piec około 25 minut (lub chwilę dłużej), w temperaturze 180°C.
Wyjąć. Wystudzić.