Przy recenzji książki „Milczący świadek” autorstwa Alana Drew pojawił się na zdjęciu wegański makowiec, który upiekłam sobie na tegoroczne święta – dzisiaj podam na niego przepis 🙂
Makowiec jest przepyszny: lekki, ale wilgotny, słodki, jednak przełamany kwaskowatymi jabłkami i słonym masłem orzechowym (zrezygnowałam na jego rzecz z kremu daktylowego, ponieważ obawiałam się, że będzie wtedy zbyt słodki), z wierzchu obsypany całą masą suszonych fig, suszonej żurawiny, orzechów włoskich, arachidowych oraz płatków migdałowych.
Mniej kaloryczny niż tradycyjny.
Zdrowszy, bo pozbawiony cukru oraz glutenu.
Wspaniale pachnie i wspaniale smakuje!
Ja takie cuda piekę tylko dla siebie, stąd na zdjęciu widnieje makowiec o średnicy 11 cm, ale przepis podaję na tortownicę 22 cm.
Dzień przed jego upieczeniem sugeruję wykonać domową masę makową z tego przepisu:
Domowa masa makowa (Przepis pochodzi z bloga: http://www.truetastehunters.com/):
Składniki:
- 600 suchego, mielonego maku
- 100 g rodzynków
- 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich
- 100 g drobno posiekanych migdałów
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 100 g pokrojonych na mniejsze kawałki suszonych śliwek
- 6 pokrojonych na mniejsze kawałki suszonych fig
- 100 g drobno pokrojonych daktyli
- sok z 0,5 pomarańczy
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 6 łyżek syropu z agawy
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 2 łyżki rumu
Sposób przygotowania:
Mak zalać wrzątkiem do przykrycia – owinąć folią aluminiową i odstawić na noc.
Po upływie nocy mak odsączyć i wymieszać z pozostałymi składnikami.
A na wegański bożonarodzeniowy stół polecam również:
- wegański piernik bananowy z powidłami porzeczkowo-jabłkowymi, polewą karobową, suszonymi figami i białą morwą
- wegański makowiec w kruchym cieście
- wegański orzechowiec
- wegańską szarlotkę
- waniliowy tofurnik na bananowo-migdałowym cieście (z konfiturą pomarańczową i suszonym mango)
Przepis na lekki wegański makowiec z jabłkiem, masłem orzechowym i bakaliami (tortownica o średnicy 22-24 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://www.truetastehunters.com/; krem daktylowy zamieniłam na masło orzechowe)
Składniki:
Makowiec:
- 1 kg domowej masy makowej
- 200 g płatków jaglanych
- 4 łyżki bezglutenowego budyniu waniliowego / skrobi ziemniaczanej
- 3 duże jabłka (ok. 750 g) – boskoop lub szara reneta, utarte na tarce z dużymi oczkami
- 200 g syropu klonowego
- śmietana z 1 puszki mleka kokosowego
- sok z 0,5 cytryny
- 2 łyżki likieru amaretto
Dodatkowo:
- Masło orzechowe z kawałkami orzechów
- bakalie (u mnie suszone figi, suszona żurawina, orzechy włoskie, orzechy ziemne, płatki migdałów)
Sposób przygotowania:
Schłodzoną śmietankę kokosową ubić na sztywno – na chwilę odstawić.
W misce połączyć składniki na makowiec, a na sam koniec delikatnie wmieszać ubitą śmietankę kokosową.
Masę przełożyć do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia tortownicy.
Piec około 40 minut, w temperaturze 170°C.
Wyjąć. Na jeszcze ciepłym wierzchu rozsmarować masło orzechowe, a na nim poukładać bakalie.