Lekki wegański makowiec z jabłkiem, masłem orzechowym i bakaliami

Przy recenzji książki „Milczący świadek” autorstwa Alana Drew pojawił się na zdjęciu wegański makowiec, który upiekłam sobie na tegoroczne święta – dzisiaj podam na niego przepis 🙂

Makowiec jest przepyszny: lekki, ale wilgotny, słodki, jednak przełamany kwaskowatymi jabłkami i słonym masłem orzechowym (zrezygnowałam na jego rzecz z kremu daktylowego, ponieważ obawiałam się, że będzie wtedy zbyt słodki), z wierzchu obsypany całą masą suszonych fig, suszonej żurawiny, orzechów włoskich, arachidowych oraz płatków migdałowych.

Mniej kaloryczny niż tradycyjny.

Zdrowszy, bo pozbawiony cukru oraz glutenu.

Wspaniale pachnie i wspaniale smakuje!

 

Ja takie cuda piekę tylko dla siebie, stąd na zdjęciu widnieje makowiec o średnicy 11 cm, ale przepis podaję na tortownicę 22 cm.

 

Dzień przed jego upieczeniem sugeruję wykonać domową masę makową z tego przepisu:

Domowa masa makowa (Przepis pochodzi z bloga: http://www.truetastehunters.com/):

Składniki:

  •  600 suchego, mielonego maku 
  • 100 g rodzynków
  • 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g drobno posiekanych migdałów 
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 
  • 100 g pokrojonych na mniejsze kawałki suszonych śliwek 
  • 6 pokrojonych na mniejsze kawałki suszonych fig
  • 100 g drobno pokrojonych daktyli
  • sok z 0,5 pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 6 łyżek syropu z agawy
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 2 łyżki rumu

Sposób przygotowania:

Mak zalać wrzątkiem do przykrycia – owinąć folią aluminiową i odstawić na noc.

Po upływie nocy mak odsączyć i wymieszać z pozostałymi składnikami.

 

A na wegański bożonarodzeniowy stół polecam również:

  1. wegański piernik bananowy z powidłami porzeczkowo-jabłkowymi, polewą karobową, suszonymi figami i białą morwą
  2. wegański makowiec w kruchym cieście
  3. wegański orzechowiec
  4. wegańską szarlotkę
  5. waniliowy tofurnik na bananowo-migdałowym cieście (z konfiturą pomarańczową i suszonym mango)

 

Przepis na lekki wegański makowiec z jabłkiem, masłem orzechowym i bakaliami (tortownica o średnicy 22-24 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://www.truetastehunters.com/; krem daktylowy zamieniłam na masło orzechowe)

Składniki:

Makowiec:

  • 1 kg domowej masy makowej 
  • 200 g płatków jaglanych 
  • 4 łyżki bezglutenowego budyniu waniliowego / skrobi ziemniaczanej
  • 3 duże jabłka (ok. 750 g) – boskoop lub szara reneta, utarte na tarce z dużymi oczkami
  • 200 g syropu klonowego 
  • śmietana z 1 puszki mleka kokosowego
  • sok z 0,5 cytryny
  • 2 łyżki likieru amaretto

Dodatkowo:

  • Masło orzechowe z kawałkami orzechów
  • bakalie (u mnie suszone figi, suszona żurawina, orzechy włoskie, orzechy ziemne, płatki migdałów)

Sposób przygotowania:

Schłodzoną śmietankę kokosową ubić na sztywno – na chwilę odstawić.

W misce połączyć składniki na makowiec, a na sam koniec delikatnie wmieszać ubitą śmietankę kokosową.

Masę przełożyć do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia tortownicy.

Piec około 40 minut, w temperaturze 170°C.

Wyjąć. Na jeszcze ciepłym wierzchu rozsmarować masło orzechowe, a na nim poukładać bakalie.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Przepisy, Wegańskie. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *