Dzisiaj Tłusty Czwartek, więc w piekarniach więcej pączków niż chleba, a ponieważ u nas nikt za pączkami nie przepada, to w mojej siatce nie wylądowała ani jedna sztuka, ale ponieważ jest to okazja do upieczenia czegoś, to oczywiście postanowiłam coś upiec; i tutaj z ogromnym naciskiem na słowo UPIEC, bo stanie przy garze wypełnionym skwierczącym tłuszczem zwyczajnie mnie obrzydza (?) – przełamałam się jeden jedyny raz i usmażyłam Papanasi – rumuńskie pączki serowe – czego nie wspominam zbyt dobrze, chociaż wyszły naprawdę smaczne.
Znacznie bardziej wolę w tym dniu pracować z ciastem parzonym i tak też postanowiłam w tym roku, wyczarowując dostojne łabędzie (wielokrotnie podziwiałam je za cukiernianymi witrynami) wypełnione waniliową bitą śmietaną oraz konfiturą malinową, a z wierzchu oprószone cukrem pudrem 😉
Polecam – to wbrew pozorom nic trudnego ani pracochłonnego, a tak bardzo cieszą oczy, serca i podniebienia!
A poniżej inne przepisy na Tłusty Czwartek:
- Donuty pieczone w piekarniku
- Semlor – szwedzkie bułeczki z bitą śmietaną i nadzieniem migdałowym
- Pieczone pączki
- Kawowe eklerki
- Ptysie z różowym kremem
- Mini ptysie z budyniem waniliowym i konfiturą truskawkową
- Muffinowe pączki w cukrze
- Wegańskie, bezglutenowe, kukurydziano-ryżowe pączusie z dżemem figowym
Przepis na łabędzie z bitą śmietaną, pudrem i konfiturą malinową (4 bardzo duże sztuki, 8 mniejszych) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)
Składniki:
Ciasto parzone:
- 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
- 1 szklanka wody (250 ml)
- 125 g masła
- 4 jajka
Bita śmietana:
- 600 ml śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii
Dodatkowo:
- konfitura malinowa
- cukier puder
Sposób przygotowania:
W garnku zagotować wodę z masłem, a gdy zacznie wrzeć wsypać mąkę i mieszać energicznie do momentu, aż masa stanie się szklista i zacznie odchodzić od garnka – wystudzić, a potem zmiksować z jajkami.
Gotowe ciasto umieścić w worku cukierniczym zakończonym tylką o kształcie szerokiej gwiazdy i na papier do pieczenia wycisnąć korpusy w kształcie łez oraz łabędzie szyje w kształcie litery „S”.
Piec około 20 – 30 minut, w temperaturze 200°C (łabędzie szyje krócej).
Wyjąć. Wystudzić.
Łezki przekroić wzdłuż, a górną część jeszcze na pół, by powstały skrzydła.
Na dolną część ciastka wyłożyć łyżkę konfitury malinowej, następnie wycisnąć bitą śmietanę (śmietanę ubić na sztywno z pudrem i wanilią), w jej środek wbić szyję, a po bokach umieścić skrzydła. Z wierzchu oprószyć cukrem pudrem.