Łabędzie z bitą śmietaną, pudrem i konfiturą malinową (z ciasta parzonego)

Dzisiaj Tłusty Czwartek, więc w piekarniach więcej pączków niż chleba, a ponieważ u nas nikt za pączkami nie przepada, to w mojej siatce nie wylądowała ani jedna sztuka, ale ponieważ jest to okazja do upieczenia czegoś, to oczywiście postanowiłam coś upiec; i tutaj z ogromnym naciskiem na słowo UPIEC, bo stanie przy garze wypełnionym skwierczącym tłuszczem zwyczajnie mnie obrzydza (?) – przełamałam się jeden jedyny raz i usmażyłam Papanasi – rumuńskie pączki serowe – czego nie wspominam zbyt dobrze, chociaż wyszły naprawdę smaczne.

Znacznie bardziej wolę w tym dniu pracować z ciastem parzonym i tak też postanowiłam w tym roku, wyczarowując dostojne łabędzie (wielokrotnie podziwiałam je za cukiernianymi witrynami) wypełnione waniliową bitą śmietaną oraz konfiturą malinową, a z wierzchu oprószone cukrem pudrem 😉

Polecam – to wbrew pozorom nic trudnego ani pracochłonnego, a tak bardzo cieszą oczy, serca i podniebienia!

A poniżej inne przepisy na Tłusty Czwartek:

  1. Donuty pieczone w piekarniku
  2. Semlor – szwedzkie bułeczki z bitą śmietaną i nadzieniem migdałowym
  3. Pieczone pączki
  4. Kawowe eklerki
  5. Ptysie z różowym kremem
  6. Mini ptysie z budyniem waniliowym i konfiturą truskawkową
  7. Muffinowe pączki w cukrze
  8. Wegańskie, bezglutenowe, kukurydziano-ryżowe pączusie z dżemem figowym

 

Przepis na łabędzie z bitą śmietaną, pudrem i konfiturą malinową (4 bardzo duże sztuki, 8 mniejszych) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)

Składniki:

Ciasto parzone:

  • 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 125 g masła
  • 4 jajka

Bita śmietana:

  • 600 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii

Dodatkowo:

  • konfitura malinowa
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

W garnku zagotować wodę z masłem, a gdy zacznie wrzeć wsypać mąkę i mieszać energicznie do momentu, aż masa stanie się szklista i zacznie odchodzić od garnka – wystudzić, a potem zmiksować z jajkami.

Gotowe ciasto umieścić w worku cukierniczym zakończonym tylką o kształcie szerokiej gwiazdy i na papier do pieczenia wycisnąć korpusy w kształcie łez oraz łabędzie szyje w kształcie litery „S”.

Piec około 20 – 30 minut, w temperaturze 200°C  (łabędzie szyje krócej).

Wyjąć. Wystudzić.

Łezki przekroić wzdłuż, a górną część jeszcze na pół, by powstały skrzydła.

Na dolną część ciastka wyłożyć łyżkę konfitury malinowej, następnie wycisnąć bitą śmietanę (śmietanę ubić na sztywno z pudrem i wanilią), w jej środek wbić szyję, a po bokach umieścić skrzydła. Z wierzchu oprószyć cukrem pudrem.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Parzone, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *