Dzień Kobiet+Dzień Mężczyzn= pyszne desery: malinowy mus z białej czekolady i wegański krem malinowo-cytrynowy z tofu i pistacjami

W piątek był Dzień Kobiet, a dzisiaj nie można przecież zapomnieć, że jest Dzień Mężczyzn 😉

Z tej połączonej okazji przygotowałam dwa desery – jeden tradycyjny, a drugi oczywiście w wersji wegańskiej, oba przepyszne.

Tradycyjnie jest to bardzo delikatny, taki piankowy, ale jednocześnie kremowy mus na bazie białej malinowej czekolady (robiłam z niej polewę do różanej babki) z dodatkiem likieru, który udekorowałam kleksem bitej śmietany, świeżymi malinami oraz wiórkami czekolady.

Z kolei w wersji wegańskiej jest warstwowy, niezwykle aksamitny, słodko-kwaskowaty krem: pierwszą warstwę stanowi krem na bazie tofu, malin, daktyli i białego rumu, a drugi to połączenie nerkowców, soku wyciśniętego z cytryny, syropu klonowego, skrobi kukurydzianej i kurkumy (tak dla zabarwienia) – z wierzchu zdobi go śmietanka kokosowa, maliny i pistacje.

Proponuję jeszcze inne smakołyki dostępne na blogu:

  1. Truskawkowa pianka z musem z białej czekolady
  2. Czekoladowe post de creme (kubeczki czekoladowe)
  3. Ciasto Kinder Bueno
  4. Kladdkaka – klejące ciasto szwedzkie
  5. Koksowy pudding z chia z jęczmiennymi lodami bananowymi
  6. Owsiano-ryżowe tartaletki z budyniem waniliowym oraz jeżynami
  7. Warstwowe bułeczki w kształcie serc

To są naturalnie tylko te, które robiłam z tej okazji, jednak wiele sprawdzonych i równie smacznych podałam chociażby w walentynkowym wpisie 🙂

Malinowy mus z białej czekolady (2 porcje) (Przepis zainspirowany tym z bloga: http://www.mirabelkowy.pl/)

Składniki:

Mus:

  • 130 g białej malinowej czekolady (dostępna teraz w „Biedronce”)
  • 150 ml śmietanki 30% (mocno schłodzonej)
  • 4,5 łyżki likieru o smaku białej czekolady
  • 1 jajko (umyte i sparzone)
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • świeże maliny
  • wiórki białej i różowej czekolady

Sposób przygotowania:

Czekoladę połamać na kostki i razem z masłem roztopić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej – odstawić do wystudzenia na około 15 minut.

W tym czasie w jednej misce białko ubić na sztywno ze szczyptą soli, a w drugiej śmietanę z cukrem pudrem (odłożyć 2 czubate łyżki śmietany do ozdoby).

Do wystudzonej czekolady wmieszać likier oraz żółtko, a potem połączyć z ubitą śmietaną.

Na sam koniec masę czekoladową delikatnie zmiksować z pianą z białek (na najniższych obrotach) – wstawić do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem ozdobić odłożoną bitą śmietaną, świeżymi malinami i wiórkami z białej i różowej czekolady.

 

Wegański krem malinowo-cytrynowy z tofu i pistacjami (2 porcje)

Składniki na krem malinowy (Przepis pochodzi ze strony: http://wegepedia.pl/ ) :

  • 300 g tofu jedwabistego (silken tofu), ale naturalny też bardzo dobrze smakuje, tylko trzeba dodać do niego 150 g gęstego mleka kokosowego
  • 200 g malin (mogą być mrożone)
  • 10 suszonych daktyli (bez pestek) (wcześniej należy namoczyć je w ciepłej wodzie)
  • 1 łyżka białego rumu

Sposób przygotowania:

Tofu i daktyle bardzo dokładnie odcisnąć z wody i razem z malinami oraz rumem wrzucić do blendera kielichowego i zblendować na gładko.

Składniki na krem cytrynowy (Przepis pochodzi ze strony: https://www.lazycatkitchen.pl/ ) :

  • 80 g orzechów nerkowca (trzeba je moczyć w wodzie około 6 h)
  • 150 ml soku świeżo wyciśniętego z cytryny
  • 5 łyżek syropu klonowego (ja dodałam 2 i było ok)
  • 2 płaskie łyżeczki skrobi kukurydzianej + 1 łyżka wody
  • szczypta kurkumy (dla koloru)

Sposób przygotowania:

Orzechy nerkowca odcedzić z wody i zblendować na bardzo gładko razem sokiem z cytryny oraz syropem klonowym.

Otrzymaną masę wrzucić do garnka, zagotować na małym ogniu, a do gotującej się wlać skrobię wymieszaną w łyżce wody – doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając.

Na sam koniec dodać szczyptę kurkumy.

Dodatkowo:

  • 1 łyżka śmietanki kokosowej
  • świeże maliny
  • kilka posiekanych pistacji

Wykonanie:

Szklankę do połowy wypełnić kremem malinowym, następnie wyłożyć na niego krem cytrynowy, ozdobić łyżką śmietanki kokosowej, świeżymi malinami i posiekanymi pistacjami – schłodzić.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *