W piątek był Dzień Kobiet, a dzisiaj nie można przecież zapomnieć, że jest Dzień Mężczyzn 😉
Z tej połączonej okazji przygotowałam dwa desery – jeden tradycyjny, a drugi oczywiście w wersji wegańskiej, oba przepyszne.
Tradycyjnie jest to bardzo delikatny, taki piankowy, ale jednocześnie kremowy mus na bazie białej malinowej czekolady (robiłam z niej polewę do różanej babki) z dodatkiem likieru, który udekorowałam kleksem bitej śmietany, świeżymi malinami oraz wiórkami czekolady.
Z kolei w wersji wegańskiej jest warstwowy, niezwykle aksamitny, słodko-kwaskowaty krem: pierwszą warstwę stanowi krem na bazie tofu, malin, daktyli i białego rumu, a drugi to połączenie nerkowców, soku wyciśniętego z cytryny, syropu klonowego, skrobi kukurydzianej i kurkumy (tak dla zabarwienia) – z wierzchu zdobi go śmietanka kokosowa, maliny i pistacje.
Proponuję jeszcze inne smakołyki dostępne na blogu:
- Truskawkowa pianka z musem z białej czekolady
- Czekoladowe post de creme (kubeczki czekoladowe)
- Ciasto Kinder Bueno
- Kladdkaka – klejące ciasto szwedzkie
- Koksowy pudding z chia z jęczmiennymi lodami bananowymi
- Owsiano-ryżowe tartaletki z budyniem waniliowym oraz jeżynami
- Warstwowe bułeczki w kształcie serc
To są naturalnie tylko te, które robiłam z tej okazji, jednak wiele sprawdzonych i równie smacznych podałam chociażby w walentynkowym wpisie 🙂
Malinowy mus z białej czekolady (2 porcje) (Przepis zainspirowany tym z bloga: http://www.mirabelkowy.pl/)
Składniki:
Mus:
- 130 g białej malinowej czekolady (dostępna teraz w „Biedronce”)
- 150 ml śmietanki 30% (mocno schłodzonej)
- 4,5 łyżki likieru o smaku białej czekolady
- 1 jajko (umyte i sparzone)
- 1 łyżeczka masła
- 1 czubata łyżka cukru pudru
- szczypta soli
Dodatkowo:
- świeże maliny
- wiórki białej i różowej czekolady
Sposób przygotowania:
Czekoladę połamać na kostki i razem z masłem roztopić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej – odstawić do wystudzenia na około 15 minut.
W tym czasie w jednej misce białko ubić na sztywno ze szczyptą soli, a w drugiej śmietanę z cukrem pudrem (odłożyć 2 czubate łyżki śmietany do ozdoby).
Do wystudzonej czekolady wmieszać likier oraz żółtko, a potem połączyć z ubitą śmietaną.
Na sam koniec masę czekoladową delikatnie zmiksować z pianą z białek (na najniższych obrotach) – wstawić do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem ozdobić odłożoną bitą śmietaną, świeżymi malinami i wiórkami z białej i różowej czekolady.
Wegański krem malinowo-cytrynowy z tofu i pistacjami (2 porcje)
Składniki na krem malinowy (Przepis pochodzi ze strony: http://wegepedia.pl/ ) :
- 300 g tofu jedwabistego (silken tofu), ale naturalny też bardzo dobrze smakuje, tylko trzeba dodać do niego 150 g gęstego mleka kokosowego
- 200 g malin (mogą być mrożone)
- 10 suszonych daktyli (bez pestek) (wcześniej należy namoczyć je w ciepłej wodzie)
- 1 łyżka białego rumu
Sposób przygotowania:
Tofu i daktyle bardzo dokładnie odcisnąć z wody i razem z malinami oraz rumem wrzucić do blendera kielichowego i zblendować na gładko.
Składniki na krem cytrynowy (Przepis pochodzi ze strony: https://www.lazycatkitchen.pl/ ) :
- 80 g orzechów nerkowca (trzeba je moczyć w wodzie około 6 h)
- 150 ml soku świeżo wyciśniętego z cytryny
- 5 łyżek syropu klonowego (ja dodałam 2 i było ok)
- 2 płaskie łyżeczki skrobi kukurydzianej + 1 łyżka wody
- szczypta kurkumy (dla koloru)
Sposób przygotowania:
Orzechy nerkowca odcedzić z wody i zblendować na bardzo gładko razem sokiem z cytryny oraz syropem klonowym.
Otrzymaną masę wrzucić do garnka, zagotować na małym ogniu, a do gotującej się wlać skrobię wymieszaną w łyżce wody – doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając.
Na sam koniec dodać szczyptę kurkumy.
Dodatkowo:
- 1 łyżka śmietanki kokosowej
- świeże maliny
- kilka posiekanych pistacji
Wykonanie:
Szklankę do połowy wypełnić kremem malinowym, następnie wyłożyć na niego krem cytrynowy, ozdobić łyżką śmietanki kokosowej, świeżymi malinami i posiekanymi pistacjami – schłodzić.