Lubię testować nowe przepisy, ale mam też takie sprawdzone, do których sięgam, gdy muszę coś upiec, wiedząc, że nie będę miała czasu na zabawę w poprawianie, tylko wzbogacam o inne dodatki, by nie było monotonnie – tak też było w przypadku tego sernika, bowiem wykorzystałam tu jedną z dwóch receptur na idealną masę serową (tradycyjna, dość ciężka, ale jednak rozpływająca w ustach, do tego szybciutka w wykonaniu i nie wymagająca wielu składników) oraz spód, który zawsze się sprawdza (bardzo kruchy i bardzo maślany; choć akurat w tym przypadku nie jest aż tak sypki, bo mąkę krupczatkę zamieniłam na pełnoziarnistą), a ponieważ chciałam się tu zainspirować batonem „Lion”, to wierzch posmarowałam orzechową masą kajmakową wymieszaną z płatkami „Kangus” i ozdobiłam batonikami.
Wyszło pysznie 😉
Przepisy na inne serniki inspirowane popularnymi słodyczami:
- Sernik”Prince Polo”
- Sernik „Snickers”
- Sernik „Twix”
- Sernik białe „Kinder Bueno”
- Czekoladowo-pomarańczowy sernik z wafelkami „Lusette”
- Sernik z „Krówkami” i sezamkami
- Mini serniczki „Oreo”
Przepis na sernik „Lion” (tortownica o średnicy 27 cm) (Przepis na spód pochodzi z bloga:https://smacznapyza.blogspot.com/, a na masę serową z: http://gotujebolubie.pl/; trochę zmodyfikowałam i tak też podaję)
Składniki:
Spód:
- 180 g mąki pszennej (pełnoziarnistej)
- 60 g mąki pszennej (tortowej)
- 12 g cukru pudru
- 150 g masła
- 3 żółtka
- 9 g proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1,5 kg twarogu półtłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
- 300 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki pasty waniliowej
- 1,5 opakowania budyniu waniliowy bez cukru
Dodatkowo:
- 400 g masy kajmakowej o smaku orzechowym (na wierzch)
- 3 łyżki masła 82%
- 4 garści płatków „Kangus”
- 3 batony „Lion”
Sposób przygotowania:
Zagnieść składniki na spód – schłodzić przez 30 minut w lodówce, po czym wcisnąć w spód wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.
Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (musi się zarumienić).
Na podpieczony spód wylać masę serową (zmiksować wszystkie składniki).
Piec przez 45 minut, w temperaturze 180 °C, potem temperaturę obniżyć do 160 °C i dopiec przez 30 minut.
Wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie schłodzić w lodówce przez około 4h.
Wierzch sernika posmarować podgrzaną w mikrofali masą kajmakową z masłem (by bezproblemowo się rozsmarowała i miała gładką konsystencję), do której należy wsypać płatki, po czym ozdobić batonami „Lion”.
Przechowywać w lodówce.