Kakaowe ciasto drożdżowe z „Prince Polo”

Ciasto drożdżowe można wykonać na wiele sposobów, jednak najczęściej w piekarniach i cukierniach spotyka się takie klasyczne jasne z maślaną kruszonką, serem, makiem lub owocami.

Można to zmienić, piekąc je samodzielnie, bo tutaj, poza fantazją, nie istnieją żadne ograniczenia.

I ja upiekłam takie bez ograniczeń, a zainspirowałam się popularnym wafelkiem „Prince Polo”: przepięknie wyrośnięte, kakaowe, ale nie suche, lecz puchate i mięciutkie, z dodatkiem posiekanej czekolady, „Nutelli” i chrupiącą wafelkową kruszonką.

Bardzo smaczne i bardzo proste.

Polecam 😉

 

Inne przepisy inspirowane „Prince Polo”:

  1. Sernik „Prince Polo”
  2. Tort „Prince Polo”
  3. Ciasto „Prince Polo”

Przepis na kakaowe ciasto drożdżowe z „Prince Polo”(tortownica o średnicy 24 lub 27 cm) (Przepis na ciasto drożdżowe pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (tortowej)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 20 g drożdży suchych (lub 40 g świeżych; z nich najpierw należy wykonać rozczyn)
  • 310 ml mleka
  • 100 g masła (roztopionego i wystudzonego)
  • 130 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 100 g posiekanej mlecznej czekolady
  • 1 posiekany wafel „Prince Polo XXL”
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 0,5 szklanka mąki pszennej (tortowej) minus 2 płaskie łyżki
  • 2 płaskie łyżki gorzkiego kakao
  • 1/3 szklanki cukru
  • 50 g masła
  • 2 posiekane wafle „Prince Polo XXL”

Dodatkowo:

  • 5 łyżek kremu czekoladowo-orzechowego „Nutella”

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, solą i gorzkim kakao, następnie dodać resztę składników (poza czekoladą i wafelkiem) i wyrabiać ciasto do momentu, aż stanie się miękkie oraz elastyczne. Na sam koniec dodać czekoladę i „Prince Polo” – uformować je w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1,5 h.

Po upływie wskazanego czasu ciasto umieścić tortownicy i odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu wierzch posmarować „Nutellą” i oprószyć kruszonką (połączyć składniki).

Piec około 40 minut (lub chwilę dłużej), w temperaturze 170°C.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Batonikowo - pralinowe wypieki, Czekoladowe, Drożdżowe, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *