Ciasto drożdżowe można wykonać na wiele sposobów, jednak najczęściej w piekarniach i cukierniach spotyka się takie klasyczne jasne z maślaną kruszonką, serem, makiem lub owocami.
Można to zmienić, piekąc je samodzielnie, bo tutaj, poza fantazją, nie istnieją żadne ograniczenia.
I ja upiekłam takie bez ograniczeń, a zainspirowałam się popularnym wafelkiem „Prince Polo”: przepięknie wyrośnięte, kakaowe, ale nie suche, lecz puchate i mięciutkie, z dodatkiem posiekanej czekolady, „Nutelli” i chrupiącą wafelkową kruszonką.
Bardzo smaczne i bardzo proste.
Polecam 😉
Inne przepisy inspirowane „Prince Polo”:
Przepis na kakaowe ciasto drożdżowe z „Prince Polo”(tortownica o średnicy 24 lub 27 cm) (Przepis na ciasto drożdżowe pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej (tortowej)
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 20 g drożdży suchych (lub 40 g świeżych; z nich najpierw należy wykonać rozczyn)
- 310 ml mleka
- 100 g masła (roztopionego i wystudzonego)
- 130 g cukru
- 2 duże jajka
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 100 g posiekanej mlecznej czekolady
- 1 posiekany wafel „Prince Polo XXL”
- szczypta soli
Kruszonka:
- 0,5 szklanka mąki pszennej (tortowej) minus 2 płaskie łyżki
- 2 płaskie łyżki gorzkiego kakao
- 1/3 szklanki cukru
- 50 g masła
- 2 posiekane wafle „Prince Polo XXL”
Dodatkowo:
- 5 łyżek kremu czekoladowo-orzechowego „Nutella”
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, solą i gorzkim kakao, następnie dodać resztę składników (poza czekoladą i wafelkiem) i wyrabiać ciasto do momentu, aż stanie się miękkie oraz elastyczne. Na sam koniec dodać czekoladę i „Prince Polo” – uformować je w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1,5 h.
Po upływie wskazanego czasu ciasto umieścić tortownicy i odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu wierzch posmarować „Nutellą” i oprószyć kruszonką (połączyć składniki).
Piec około 40 minut (lub chwilę dłużej), w temperaturze 170°C.