Zbliża się dzień, który atmosferą i estetyką jest mi najbliższy, czyli
źródło: https://halloween.friko.net/halloween.html
W związku z tym skusiłam się na upieczenie uroczego okropieństwa i tak oto powstała babka w kształcie dyni, która, poza przykuwającym wzrok wyglądem, jest naprawdę smaczna, bo kakaowe ciasto należy do tych mięciutkich, puchatych oraz wilgotnych, a pomiędzy dwoma babkami, z jakich się składa, znajduje się jeszcze konfitura figowa, co fajnie ten smak ubogaca, no lukier i masa cukrowa, jak to tego typu rzeczy – są przeraźliwie słodkie, ale bez nich ten wypiek nie istnieje (chyba, że jakoś udałoby się je uformować z czekolady, a pewnie dałoby się), jednak po ukrojeniu jednego kawałka wcale nie pokrywa tego jakoś strasznie dużo, za to sam kawałek jest astronomicznie wysoki – polecam!
Przepis na halloweenową babkę dynię (forma o średnicy 25 cm ) (Przepis na babkę pochodzi z bloga: http://gotujebolubie.pl/ )
Składniki:
Kakaowa babka:
- 300 g mąki pszennej (tortowej)
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 200 g cukru pudru
- 3 łyżeczki szklanki gorzkiego kakao
- 7 jajek
- 200 g miękkiego masła
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- kilka łyżek konfitury figowej lub powideł śliwkowych
- 1 szklanka cukru pudru + 3-4 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy + szczypta pomarańczowego barwnika
- zielony lukier plastyczny
Sposób przygotowania:
Masło ubić z cukrem pudrem na jasnożółty puch, potem, na zmianę, cały czas miksując, dodawać jajka oraz przesiane obie mąki wymieszane z gorzkim kakao i proszkiem do pieczenia.
Gotowe ciasto podzielić na pół i każdą połowę upiec oddzielnie w foremce na babkę przez około 25-30 minut, w temperaturze 170°C.
Wyjąć. Wystudzić.
Jedną babkę ułożyć wierzchem do dołu, posmarować konfiturą, przykryć drugą babką, ale już wierzchem do góry, oblać pomarańczowym lukrem (utrzeć wszystkie składniki na gładko) i przykleić powycinane listki i uformowany ogonek z zielonej masy cukrowej.
Inne przepisy na Halloween: