Dzisiaj zapowiada się naprawdę chłodny dzień, który proponuję na wieczór umilić cudownymi drożdżowymi bułeczkami (wykonanymi z ciasta znanego m.in z jagodzianek, które jak dotychczas najbardziej lubię wykorzystywać do wypieków nadziewanych w środku) nafaszerowanymi nadzieniem szampańskim (smakuje praktycznie tak samo jak to z rogalików 7 DAYS – jest trochę gęstsze, ale to dobrze, bo dzięki temu nie rozmiękcza ciasta, w efekcie nie przedziurawia i nie wypływa na zewnątrz) i obsypane chrupiącą kruszonką – są przepyszne 😉
Przepis na drożdżowe bułeczki z nadzieniem szampańskim (u mnie 10 sporych sztuk) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej (chlebowej lub tortowej)
- 14 g drożdży
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 80 g masła (roztopionego i lekko przestudzonego)
- 0,5 szklanki cukru
- 8 g cukru waniliowego
- szczypta soli
Nadzienie szampańskie (podpatrzone na blogu: http://sweetcorner8.blogspot.com/):
- 180 ml szampana
- 160 ml śmietany 30%
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 7 łyżek cukru
- 6 żółtek
- 3 łyżki masła
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
Kruszonka:
- 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g masła
Sposób przygotowania:
Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem i cukrem waniliowym, zalać mlekiem podgrzanym do temperatury 40°C, wymieszać aż do rozpuszczenia – odstawić pod przykryciem na 1h.
Do gotowego rozczynu dodać mąkę, roztopione i lekko przestudzone masło, szczyptę soli, jajko, po czym zagnieść ciasto, które następnie odstawić pod przykryciem na 1h do ponownego wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować nadzienie szampańskie.
W misce wymieszać mąkę ziemniaczaną z połową śmietany.
Resztę śmietany wlać do rondelka i wymieszać z cukrem oraz szampanem – doprowadzić do wrzenia, odstawić.
Do mieszaniny mączno-śmietanowej dodać żółtka – zmiksować, po czym wlać 1/3 mieszanki z szampanem.
Pozostałe 2/3 mieszanki z szampanem ponownie doprowadzić do wrzenia, następnie wlać zawartość miski – mieszać energicznie (by pozbyć się grudek) aż do uzyskania gładkiego, gęstego budyniu.
Zdjąć. Wystudzić. Zmiksować z masłem oraz aromatem waniliowym.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 10 równych części, każdą lekko spłaszczyć na dłoni, nałożyć 1 łyżkę nadzienia, uformować w kulkę, łączeniem do dołu ułożyć na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułeczek oprószyć kruszonką (powstałą z połączenia składników) – odstawić pod przykryciem na 30 minut.
Piec około 18-20 minut, w temperaturze 200°C