Bułeczki drożdżowe z nadzieniem szampańskim

Dzisiaj zapowiada się naprawdę chłodny dzień, który proponuję na wieczór umilić cudownymi drożdżowymi bułeczkami (wykonanymi z ciasta znanego m.in z jagodzianek, które jak dotychczas najbardziej lubię wykorzystywać do wypieków nadziewanych w środku) nafaszerowanymi nadzieniem szampańskim (smakuje praktycznie tak samo jak to z rogalików 7 DAYS – jest trochę gęstsze, ale to dobrze, bo dzięki temu nie rozmiękcza ciasta, w efekcie nie przedziurawia i nie wypływa na zewnątrz) i obsypane chrupiącą kruszonką – są przepyszne 😉

Przepis na drożdżowe bułeczki z nadzieniem szampańskim (u mnie 10 sporych sztuk) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (chlebowej lub tortowej)
  • 14 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 80 g masła (roztopionego i lekko przestudzonego)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • szczypta soli

Nadzienie szampańskie (podpatrzone na blogu: http://sweetcorner8.blogspot.com/):

  • 180 ml szampana
  • 160 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 7 łyżek cukru
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g masła

Sposób przygotowania:

Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem i cukrem waniliowym, zalać mlekiem podgrzanym do temperatury 40°C, wymieszać aż do rozpuszczenia – odstawić pod przykryciem na 1h.

Do gotowego rozczynu dodać mąkę, roztopione i lekko przestudzone masło, szczyptę soli, jajko, po czym zagnieść ciasto, które następnie odstawić pod przykryciem na 1h do ponownego wyrośnięcia.

 W tym czasie przygotować nadzienie szampańskie.

W misce wymieszać mąkę ziemniaczaną z połową śmietany.

Resztę śmietany wlać do rondelka i wymieszać z cukrem oraz szampanem – doprowadzić do wrzenia, odstawić.

Do mieszaniny mączno-śmietanowej dodać żółtka – zmiksować, po czym wlać 1/3 mieszanki z szampanem.

Pozostałe 2/3 mieszanki z szampanem ponownie doprowadzić do wrzenia, następnie wlać zawartość miski – mieszać energicznie (by pozbyć się grudek) aż do uzyskania gładkiego, gęstego budyniu.

Zdjąć. Wystudzić. Zmiksować z masłem oraz aromatem waniliowym.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 10 równych części, każdą lekko spłaszczyć na dłoni, nałożyć 1 łyżkę nadzienia, uformować w kulkę, łączeniem do dołu ułożyć na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułeczek oprószyć kruszonką (powstałą z połączenia składników) – odstawić pod przykryciem na 30 minut.

Piec około 18-20 minut, w temperaturze 200°C

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Bułki słodkie, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *