Sernik bananowy piekłam przedświątecznie dla moich bliskich i dzięki temu poznałam przepis na niesamowicie aksamitną, delikatną, wręcz jak gęsty jogurt, mus, najlepszy kremowy deser masę serową, którą na pewno wykorzystam w świątecznej wersji, z pierniczkami, choć uważam, że i ta wspaniale obroni się wśród popularnych wypieków właśnie swoją niebanalnością (bo przecież niekoniecznie musi to być sernik wiedeński czy krakowski); wilgotny, mięciutki, długo utrzymujący świeżość spód bananowy (nie trzeba obawiać się, że w skutek długiego pieczenia stanie się suchy, bo tak nie jest), puszysta, łagodna masa serowa, która zaświadczam: rozpływa się w ustach, a w połączeniu z bitą śmietaną i plasterkami bananów po prostu powala kubki smakowe na kolana 😉
Przepis na aksamitny sernik na cieście bananowym (tortownica o średnicy 25 cm (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty; zwiększyłam proporcje i dodałam śmietanowy wierzch)
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 3 dość duże, dojrzałe banany
- 75 g masła (roztopionego)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- kilka kropel aromatu waniliowego
- szczypta soli
Masa serowa:
- 750 g półtłustego twarogu (dwukrotnie przeciśniętego)
- 375 g serka mascarpone
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 dużych jajek
- 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
Wierzch:
- 330 ml śmietany 30%
- 3 pełne łyżki serka mascarpone
- 2 fixy do śmietany
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 2 banany
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Banany rozgnieść, wlać roztopione masło i dodać pozostałe składniki – masę wymieszać łyżką lub rózgą kuchenną do połączenia się składników.
Ciasto przelać do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia tortownicy.
Piec około 40-45 minut (lub trochę krócej), w temperaturze 165°C (do tzw. suchego patyczka)
*jeśli ciasto wyrośnie z lekką górką, to po wystudzeniu należy ją ściąć
Masa serowa:
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę i wylać na upieczony bananowy spód.
Piec około 40-45 minut, w temperaturze 160°C (w razie konieczności można chwilę dłużej; masa powinna być wypieczona i ścięta)
Wyjąć. Wystudzić. Posmarować masą śmietanową (śmietanę ubić z fixami na sztywno, dodać serek mascarpone i cukier puder, zmiksować ponownie) i przyozdobić pokrojonymi w plasterki bananami.
Przechowywać w lodówce.
*U* Nawet sobie nie wyobrażasz jakiego mam teraz smaka na sernik…
Będę musiała wziąć się za robienie ciast tak szybko, jak to możliwe ;D
Nieudawanie polecam ten, bo jest taaaki kremowy, taki szybki, taki pyszny i nie może się nie udać 🙂