Jeden z najlepszych serników jakie upiekłam: aromatyczny migdałowy spód, bielusieńka, równiutka, kremowa, rozpływająca w ustach masa serowa o smaku białej czekolady, której słodycz doskonale przełamuje warstwa zapieczonego jogurtu greckiego obsypana furą drobnych, kwaskowatych owoców lata 😉
Przepis na sernik z białą czekoladą, zapiekanym jogurtem greckim oraz borówkami (blacha o wymiarach 35x23cm – autorka sugeruje tortownicę 27 cm, ale ona upiekła bez warstwy jogurtu greckiego, którą ja dodałam) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej (tortowej)
- 100 g zmielonych migdałów
- 200 g masła
- 100 g jasnego brązowego cukru
- 1 żółtko
Masa serowa z białą czekoladą:
- 1 kg twarogu półtłustego (dwukrotnie zmielonego)
- 100 ml mleka
- 500 g białej czekolady (roztopionej w kąpieli wodnej i przestudzonej)
- 180 g cukru
- 5 jajek (białka i żółtka osobno)
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 600 g naturalnego jogurtu greckiego
- 1 łyżka cukru pudru
- świeże borówki (lub inne kwaskowate owoce)
Sposób przygotowania:
Składniki na spód zagnieść, powstałe ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą – schłodzić w lodówce przez 2h.
Po upływie wskazanego czasu rozwałkować na wielkość blachy, dokładnie w niej docisnąć, przykryć papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Podpiec około 15 minut, w temperaturze 160°C , dalej zdjąć papier i piec jeszcze przez kolejne 10 minut.
W misce umieścić wszystkie składniki poza białkami oraz solą – zmiksować. Następnie ubić z białek i soli sztywną pianę, po czym wmieszać ją delikatnie do masy serowej.
Tak przygotowaną masę wylać na podpieczony spód.
Piec około 45 minut w temperaturze 150°C, wyjąć, rozsmarować na wierzchu jogurt grecki wymieszany z łyżką cukru pudru i piec jeszcze przez 35-45 minut (może być dłużej, trzeba sprawdzać: sernik musi być ścięty i sprężysty).
Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, potem wstawić do lodówki na całą noc.
Przed spożyciem wierzch obsypać borówkami lub innymi kwaskowatymi owocami (jeżynami, porzeczkami, wiśniami, jagodami).