Za oknem tak jesiennie się zrobiło, a mi jeszcze od kilku dni przy wyjmowaniu jakichkolwiek przypraw wypadała z szafki ta do piernika, więc postanowiłam słodko wpasować ją w ten klimat – w ten oto sposób powstała aromatyczna, korzenna, pachnąca i smakująca świątecznym piernikiem babka, której co prawda dosłownym piernikiem nazwać nie można, bo jest pozbawiona miodu, ale piernikowym ciastem jak najbardziej: miękka, wilgotna, puchata, z kawałkami gorzkiej czekolady, spływającą po bokach polewą i pierniczkami nadziewanymi powidłami śliwkowymi.
Szybka i pyszna propozycja na dzisiejsze deszczowe popołudnie 😉
Przepis na piernikową babkę z czekoladą (forma o średnicy 25 cm ) (Przepis na babkę pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
*piekłam z 1,5 porcji składników i tak też podaję, dopasowując proporcje do formy na babkę (autorka upiekła ją w mniejszej keksówce)
Składniki:
Babka:
- 375 g mąki pszennej (tortowej)
- 225 g cukru
- 150 ml oleju
- 1,5 szklanki maślanki
- 3 duże jajka
- 3,5 łyżki gorzkiego kakao
- 4,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 g gorzkiej czekolady
Czekoladowa polewa piernikowa:
- 100 g czekolady piernikowej
- 1 łyżka masła
- 6-7 łyżek mleka
Dodatkowo:
- pierniczki w czekoladzie (do ozdoby)
Sposób przygotowania:
Jajka, olej i maślankę zmiksować, po czym wsypać mąkę przesianą z gorzkim kakao, sodą, przyprawą do piernika oraz cukrem – połączyć. Na sam koniec dodać posiekaną gorzką czekoladę – delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do formy na babkę wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną.
Piec około 1h ,w temperaturze 175°C (do suchego patyczka)
Wyjąć. Wystudzić. Oblać polewą (zagotować wyżej podane składniki) i ozdobić pierniczkami.