Kostka alpejska

Dzisiaj kolejny ponury dzień, ale takie odpowiednio wpisują się w moją duszę…

…lepiej czuję.

Falbany rozszlochanych chmur kłębią się na szarym niebie.

Jarzębina kusi kształtem i kolorem.

Wieża złożona z przestudiowanych czasopism niebezpiecznie chyli się ku upadkowi.

Rozważam nad niewyjaśnionym.

Segreguję w głowie obejrzane filmy, przeczytane książki i odczute wiersze.

Słychać krzyk Natury.

Czarna kawa pobudza zmysły.

I żeby tak osłodzić życie Mnie a Tobie, podaję przepis na siostrzane ciasto tej oto diabolicznie czekoladowej kostki hiszpańskiej, a chodzi oczywiście o kostkę alpejską, czyli mięciuteńki, lecz trochę lepki biszkopt kakaowy, nasączony ponczem z dodatkiem kawowego likieru, z maślano-kajmakową masą przełamaną nutą ajerkoniaku i chrupkością śnieżnobiałych bezików, przykrytym puchem bitej śmietany z uroczym widelcowym wzorkiem.

I kiedy wydawałoby się, że to wszystko takie słodkie, takie nie do zniesienia, to okazuje się, że tam jest kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki oraz gorzkawe czekoladowe wiórki, co w jakiś tajemny sposób równoważy absolutnie wszystko.

Całość po prostu IDEALNA.  Przerażająco SMAKOWITA. Zabójczo ELEGANCKA 😉

Przepis na kostkę alpejską (blacha o wymiarach 25x36cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

*jeśli ktoś z jakichś powodów (czy to smakowych, czy zdrowotnych, czy ot zwykłego kaprysu) nie chce dodawać do kremu ajerkoniaku, to można go zastąpić większą ilością masła i masy kajmakowej

Składniki:

Biszkopt:

  • 90 g mąki pszennej (tortowej)
  • 100 g cukru
  • 4 jajka
  • 35 g gorzkiego kakao
  • szczypta soli

Krem kajmakowy z ajerkoniakiem i bezami:

  • 350 g masła (miękkiego)
  • 400 g masy kajmakowej
  • 125 ml ajerkoniaku
  • 2 łyżeczki kawy naturalnej (zmielonej)
  • 300 g bezików (suchych w środku, nie piankowych)

Dodatkowo:

  • 900 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • 50 g gorzkiej czekolady (startej na tarce)
  • 125 ml przegotowanej wody + 3 łyżki likieru kawowego lub wódki (do nasączenia)

Sposób przygotowania:

Biszkopt:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, po czym stopniowo, cały czas ubijając, łyżka po łyżce wsypywać cukier. Następnie wlać żółtka – zmiksować. Na sam koniec wsypać mąkę przesianą z gorzkim kakao – wymieszać ręcznie, szpatułką.

Gotowe ciasto biszkoptowe wylać do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia formy -wyrównać.

Piec około 20-25 minut, w temperaturze 175 °C (do suchego patyczka)

Krem kajmakowy z ajerkoniakiem i bezami:

Masło utrzeć na puch, następnie wsypać kawę, wymieszać, po czym w kilku turach, cały czas miksując, dodawać kajmak. Po utarciu masy kremowej wlać strużką ajerkoniak – zmiksować. Na sam koniec delikatnie wmieszać pokruszone bezy.

Wykonanie:

Biszkopt nasączyć ponczem (woda+likier kawowy), posmarować dżemem z czarnej porzeczki, wyłożyć kajmakowy krem z ajerkoniakiem i bezami, wyrównać – schłodzić (około 3-4h). Po wyciągnięciu ciasta z lodówki, ubić śmietanę z 2 łyżkami cukru pudru  i pokryć nią kajmakową masę. Wierzch oprószyć startą na tarce gorzką czekoladą (można też wykonać wzorek – ja zrobiłam go widelcem).

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Przekładane, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *