Była ciastowa propozycja z okazji Dnia Kobiet, więc dla równowagi wstawiam również coś dla Szanownych Panów… 😉
Ciasto będzie wspaniałym, słodkim upominkiem szczególnie dla tych, którzy uwielbiają Kinder Bueno: puszysty kakaowy biszkopt nasączony czekoladowym mlekiem, krem dosłownie żywcem wyjęty z wnętrza wafelka, bita śmietana z waniliowym akcentem, no i naturalnie król tego cuda, jakim jest Kinder Bueno, piętrzące się wśród biało-czarnych wiórków.
Moje jest niewielkie, ale oczywiście można podwajać, nawet potrajać proporcje, by pokroić na więcej kawałków i cieszyć się nim znacznie dłużej.
Przepis na ciasto Kinder Bueno (forma o wymiarach 20x10cm ) (wykonane w oparciu o sklejkę rozmaitych przepisów z Internetu)
Składniki:
Ciasto:
- 70 g mąki pszennej (tortowej)
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki cukru
- 7 g gorzkiego kakao
- 26 ml oleju
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem Kinder Bueno:
- 100 g orzechów laskowych
- 1 szklanka mleka w proszku
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/4 szklanki śmietany 30%
- 200 g masła
- 3 łyżki miodu
Dodatkowo:
- 200 ml śmietany 36%
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 4 wafelki Kinder Bueno
- 4 kostki białej czekolady
- 4 kostki mlecznej czekolady
- 4 łyżki mleka czekoladowego (do nasączenia)
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier – wymieszać. Wlać żółtka – ubić, następnie olej – całość zmiksować. Na sam koniec wyspać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia oraz gorzkim kakao – wymieszać ręcznie, szpatułką.
Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Piec około 25-30 minut, w temperaturze 170°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)
Krem Kinder Bueno:
Orzechy rozdrobnić (ale nie na mączkę), podprażyć na patelni i zmiksować z masłem roztopionym z cukrem. W dalszej kolejności wlać śmietanę oraz miód – wymieszać, po czym wsypać mleko w proszku i utrzeć na puszysty krem. Schłodzić.
Wykonanie:
Z wystudzonego biszkoptu ściąć powstałą w trakcie pieczenia górkę, nasączyć go mlekiem czekoladowym, posmarować schłodzonym kremem Kinder Bueno, na który wyłożyć ubitą z cukrem waniliowym śmietanę, powbijać wafelki Kinder Bueno i oprószyć wiórkami czekoladowymi.
Przed spożyciem wstawić do lodówki na 3-4h.