Bezapelacyjnie odkryłam przepis na najlepszym sernik na świecie, tak myślę: Poszperałam, Podumałam, Połączyłam (czyli 3 x P – coś jak szkolne 3 x Z = Zakuć, Zaliczyć, Zapomnieć, ale w mniej meczącym i w znacznie pyszniejszym sensie). Jest kruchy maślany spód, ciężka, zbita, ale jednocześnie kremowa masa serowa i ta cudowna cierpka słodycz wiśni ugotowanych w kisielu. Ciasto podzielne, duże i rodzinne – nadaje się na każdą SERDECZNĄ imprezę, ciepłe spotkanie przy niezrównanej smakiem kawie (bo tam, gdzie ludzie wstrętni, to aż żal taki wypiek zanosić)… 😉
Przepis na sernik z wiśniami (blacha o wymiarach 34x25cm ) (Przepis powstał ze sklejenia dwóch: z Moich Wypieków od Pani Doroty oraz z bloga: http://alba.blox.pl/html)
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej (tortowej)
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Masa serowa:
- 1,5 kg twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
- 300 ml śmietany 36%
- 6 dużych jajek
- 2 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej (tortowej)
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
Wiśnie w kisielu:
- 450 g mrożonych wiśni
- 1 kisiel o smaku wiśniowym + 0,5 szklanki wody do rozrobienia
- 4 płaskie łyżki cukru
- 0,5 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść – powstanie coś w rodzaju kruszonki, którą należy wylepić wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia formę. Następnie ponakłuwać spód widelcem.
Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)
Masa serowa:
Wszystkie składniki wrzucić do miski – zmiksować do połączenia (nie robić tego zbyt długo, by uniknąć napowietrzenia – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem nadmiernie opadnie).
Gotową masę wylać na podpieczony spód.
Piec w kąpieli wodnej (wystarczy, że pod formą z ciastem umieści się naczynie żaroodporne wypełnione wodą) około 70-75 minut, w temperaturze 150°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)
Wiśnie w kisielu:
Rozmrożone wiśnie wrzucić do rondelka, wlać 0,5 szklanki wody, wsypać cukier – gdy zaczną się gotować wlać rozrobiony w 0,5 szklanki kisiel – zagotować do momentu aż zgęstnieje.
Masę wiśniową wylać na jeszcze ciepły sernik, równomiernie rozprowadzić, po czym odstawić do lodówki – najlepiej na całą noc.