Najlepszy sernik na świecie

Bezapelacyjnie odkryłam przepis na najlepszym sernik na świecie, tak myślę: Poszperałam, Podumałam, Połączyłam (czyli 3 x P – coś jak szkolne 3 x Z = Zakuć, Zaliczyć, Zapomnieć, ale w mniej meczącym i w znacznie pyszniejszym sensie). Jest kruchy maślany spód, ciężka, zbita, ale jednocześnie kremowa masa serowa i ta cudowna cierpka słodycz wiśni ugotowanych w kisielu. Ciasto podzielne, duże i rodzinne – nadaje się na każdą SERDECZNĄ imprezę, ciepłe spotkanie przy niezrównanej smakiem kawie (bo tam, gdzie ludzie wstrętni, to aż żal taki wypiek zanosić)… 😉

Przepis na sernik z wiśniami (blacha o wymiarach 34x25cm ) (Przepis powstał ze sklejenia dwóch: z Moich Wypieków od Pani Doroty oraz z bloga: http://alba.blox.pl/html)

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej (tortowej)
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Masa serowa:

  • 1,5 kg twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
  • 300 ml śmietany 36%
  • 6 dużych jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej (tortowej)
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego

Wiśnie w kisielu:

  • 450 g mrożonych wiśni
  • 1 kisiel o smaku wiśniowym + 0,5 szklanki wody do rozrobienia
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • 0,5 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Wszystkie składniki zagnieść – powstanie coś w rodzaju kruszonki, którą należy wylepić wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia formę. Następnie ponakłuwać spód widelcem.

Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)

Masa serowa:

Wszystkie składniki wrzucić do miski – zmiksować do połączenia (nie robić tego zbyt długo, by uniknąć napowietrzenia – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem nadmiernie opadnie).

Gotową masę wylać na podpieczony spód.

Piec w kąpieli wodnej (wystarczy, że pod formą z ciastem umieści się naczynie żaroodporne wypełnione wodą) około 70-75 minut, w temperaturze 150°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)

Wiśnie w kisielu:

Rozmrożone wiśnie wrzucić do rondelka, wlać 0,5 szklanki wody, wsypać cukier – gdy zaczną się gotować wlać rozrobiony w 0,5 szklanki kisiel – zagotować do momentu aż zgęstnieje.

Masę wiśniową wylać na jeszcze ciepły sernik, równomiernie rozprowadzić, po czym odstawić do lodówki – najlepiej na całą noc.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Owocowe, Przepisy, Serniki i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *