Sernik końca lata

Dzisiejszym wpisem żegnam się z letnimi wypiekami (choć pogodowo coś lato nie chce się pożegnać ze światem, a szkoda, bo marzy mi się prawdziwie złota jesień, obfitująca w chrupiące, mieniące się złotem, czerwienią, brązem, pomarańczą, gdzieniegdzie zielenią liście, kłujące czapeczki kasztanów, orzechy włoskie, figi, dynie, syrop klonowy, laski cynamonu, cukinie, plasterki imbiru, lekko chłodne noce, ten tajemniczy mrok otaczający przestrzeń, sezonowe kawy oraz herbaty posłodzone płynnym miodem, spacery w ciepłych swetrach i zdobionych w ornamenty płaszczach), serwując ogromny, smakowity sernik na kruchym, maślanym spodzie, z rodzaju tych cięższych, zbitych, z wierzchu dźwigający całą masę owoców lata: są więc truskawki, maliny, jeżyny, porzeczki, rabarbar, wiśnie i jagody, dodatkowo przykryte słodką kruszonką. Jest pysznie i przytulnie – myślę, że to godne pożegnanie 😉

Przepis na sernik z owocami letnimi i kruszonką (tortownica o średnicy 25 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

*ja podwoiłam poniższe proporcje, bo piekłam w vdużej prostokątnej blaszce

Składniki:

Ciasto:

  • 170 g mąki pszennej (tortowej)
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 130 g masła
  • 80 g cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Masa serowa:

  • 500 g twarogu półtłustego (trzykrotnie zmielonego)
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Dodatkowo:

  • 450 g owoców lata (u mnie: truskawki, wiśnie, maliny, jeżyny, jagody, rabarbar, porzeczki)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zagnieść, do momentu kiedy ciasto zacznie formować się w kruszonkę – przełożyć je do miski, przykryć folią spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Po upływie wskazanego czasu ciasto podzielić na pół: pierwszą część wysypać do tortownicy (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia) i wylepić ciastem spód, zaś drugą część odłożyć na kruszonkę.

Podpiec przez około 15-18 minut, w temperaturze 180°C

Na podpieczony spód wylać powstałą ze zmiksowania podanych produktów masę serową (miksować tylko do połączenia, bo zbyt długie mieszanie napowietrzy masę, co sprawi, że sernik najpierw mocno urośnie, a potem opadnie), następnie poukładać na niej owoce lata wymieszane z mąką ziemniaczaną.

Wierzch oprószyć odłożoną kruszonką.

Piec około 50 minut, w temperaturze 175°C (lub dłużej – do wypieczenia sernika i zarumienienia wierzchu)

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Owocowe, Przepisy, Serniki i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *