Tiramisu to bardzo popularny i lubiany włoski deser (po raz pierwszy spróbowałam go mając jakieś 14 lat, w kawiarni „Consonni”, i już wiedziałam, że to są moje smaki: kawa zamknięta w szykownej kwadratowej kostce, do miniaturowej filiżanki aromatycznego espresso), składający się z biszkoptów mocno nasączonych prawdziwą kawą oraz likierem Amaretto, przykrytych warstwą aksamitnego, śmietankowego kremu, posypanego grubo zmielonymi płatkami gorzkiej czekolady. W książkach, Internecie można znaleźć na niego wiele wariacji-inspiracji: jako tradycyjne ciastko, ale też jako lody, roladę, babkę, sernik, tort, pralinki, eklerki, makaroniki, brownie, krem serwowany w pucharku, z dodatkiem sezonowych owoców, bezy, pianek, sosów, frużelin, no i oczywiście babeczek, które i u mnie się pojawiły, a raczej jedna, całkiem spora. Do tego niewielki kieliszek drinka o tejże nazwie i, i, w zasadzie to można się rozpłynąć 😉
Przepis na babeczki tiramisu (12 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
*ja wykonałam tylko jedną większą babeczkę, więc podzieliłam poniższe proporcje przez 6, dodatkowo nadziałam babeczkę kremem czekoladowym oraz konfiturą wiśniową
Składniki:
Ciasto:
- 110 g mąki pszennej (tortowej)
- 110 g brązowego cukru
- 110 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka likieru Amaretto
Dodatkowo:
- 300 ml śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- kakao (do oprószenia)
Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy, cały czas mieszając, wbić jajka, jedno po drugi, po czym dodać kawę – zmiksować.
Do powstałej masy wsypać przesiane suche składniki (mąkę, kakao, proszek, sodę). Na sam koniec wlać likier – wymieszać ręcznie, szpatułką.
Papilotki wypełnić ciastem do wysokości 3/4.
Piec przez około 20-30 minut, w temperaturze 180°C (do suchego patyczka)
Wyjąć. Wystudzić. Udekorować ubitą z cukrem pudrem kremówką (wyciskając z rękawa cukierniczego okrągłe punkciki). Wierzch oprószyć kakao.
Przepis na drinka tiramisu (2 kieliszki) (Przepis pochodzi ze stronki: http://www.2drink.pl/shot-tiramisu/)
- 80 ml likieru kawowego
- 40 ml likieru Baileys
- 40 ml mleczka skondensowanego
- 20 ml likieru lub syropu migdałowego
- syrop + kawa (do dekoracji brzegów)
* w wersji uboższej, ale równie pysznej: wódka kawowa+mleczko skondensowane (pół na pół) + odrobina syropu Amaretto
*oczywiście składniki przed spożyciem należy wymieszać 🙂