W ten pochmurny, deszczowy dzień naznaczony wiatrem pociągnę ciepły, drożdżowy temat, umieszczając przepis na cudownie mięciutkie w środku, zaś chrupkie z wierzchu bułeczki, nadziane porządną łyżką słodkiej masy serowej i kwaskowatymi, zachęcającymi fioletem śliwkami, przykrytymi nieskromną ilością kruszonki oraz cienkimi strużkami lukru. Idealne na jesień, sezonowe, po prostu pyszne 😉
Przepis na drożdżowe bułeczki ze śliwkami i twarożkiem (u mnie 10 sporych sztuk) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Ciasto:
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 14 g drożdży
- 3 czubate łyżki cukru
- 60 g masła (roztopionego i lekko przestudzonego)
- 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
Masa serowa:
- 250 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego trzykrotnie)
- 1 żółtko
- 2 łyżki masła
- 1/4 szklanki cukru
- 0,5 opakowania cukru waniliowego
Kruszonka:
- 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g masła
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3-4 łyżki wrzątku
Dodatkowo:
- 20 śliwek (odpestkowanych i przepołowionych)
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka lub wody
Sposób przygotowania:
Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem i cukrem waniliowym, zalać mlekiem podgrzanym do temperatury 40°C, wymieszać aż do rozpuszczenia – odstawić pod przykryciem na 1h.
Po upływie wskazanego czasu dodać resztę składników, pod koniec wlewając roztopione masło – wyrobić ciasto, uformować z niego kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1h.
Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 10 równych części, uformować okrągłe bułeczki, ułożyć je na 2 blaszkach, wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie – pozostawić pod przykryciem na 30 minut.
Gdy bułeczki podwoją objętość, dnem szklanki wykonać w nich wgłębienia, przyciskając ją mocno, prawie do samej blaszki, a powstałe miejsce wypełnić serowym nadzieniem (w misie miksera utrzeć wszystkie składniki na gładką masę), na którym należy poukładać po 4 ćwiartki śliwek (rozcięciem ku górze), zaś naokoło posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem lub wodą, a z wierzchu oprószyć kruszonką (połączyć podane powyżej produkty).
Piec około 18-20 minut, w temperaturze 190°C
Wyjąć. Wystudzić. Polukrować.