Wczoraj kawa. Dzisiaj kawa. Zawsze kawa 😉 Tym razem w formie wspaniałych trufli wykonanych z tofu; czuć lekko cynamon, trochę słodki syrop, gdzieś przedziera się kokos, ale przede wszystkim smak orzechów oraz kawy. Po prostu trzeba zrobić, potem posmakować, by się przekonać, że naprawdę warto 😉
Przepis na kawowe trufle z tofu (10 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: http://more-food-love-and-life.blogspot.com/)
Składniki:
- 150 g tofu
- 30 g mąki kokosowej
- 1 łyżka cappuccino o smaku orzechowym
- 0,5 banana
- 40 g daktyli
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- wrzątek
Dodatkowo:
- cappuccino orzechowe (do obtoczenia)
Sposób przygotowania:
Daktyle zalać wrzątkiem, poczekać aż zmiękną, po czym zblendować razem z bananem oraz tofu (wcześniej należy je odsączyć z wody) na gładką masę. Wsypać mąkę kokosową, kawę, cynamon (można więcej, do smaku), syrop (jeśli ktoś woli słodsze smaki, to trzeba spróbować i być może dać jeszcze trochę) i sok z cytryny.
Z powstałej masy uformować kuleczki, następnie obtoczyć je w cappuccino orzechowym.
Przechowywać w lodówce.