Kawa raz jeszcze: trufle z tofu

Wczoraj kawa. Dzisiaj kawa. Zawsze kawa 😉 Tym razem w formie wspaniałych trufli wykonanych z tofu; czuć lekko cynamon, trochę słodki syrop, gdzieś przedziera się kokos, ale przede wszystkim smak orzechów oraz kawy. Po prostu trzeba zrobić, potem posmakować, by się przekonać, że naprawdę warto 😉

Przepis na kawowe trufle z tofu (10 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: http://more-food-love-and-life.blogspot.com/)

Składniki:

  • 150 g tofu
  • 30 g mąki kokosowej
  • 1 łyżka cappuccino o smaku orzechowym
  • 0,5 banana
  • 40 g daktyli
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • wrzątek

Dodatkowo:

  • cappuccino orzechowe (do obtoczenia)

Sposób przygotowania:

Daktyle zalać wrzątkiem, poczekać aż zmiękną, po czym zblendować razem z bananem oraz tofu (wcześniej należy je odsączyć z wody) na gładką masę. Wsypać mąkę kokosową, kawę, cynamon (można więcej, do smaku), syrop (jeśli ktoś woli słodsze smaki, to trzeba spróbować i być może dać jeszcze trochę) i sok z cytryny.

Z powstałej masy uformować kuleczki, następnie obtoczyć je w cappuccino orzechowym.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Pralinki, trufle, Przepisy, Wegańskie i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *