W kawowych klimatach: kostka cappuccino

Ziarno kawowca stoi u mnie w pierwszym szeregu, jeżeli chodzi o smak i aromat CZEGOKOLWIEK (tam, gdzie jest kawa musi być pysznie, to w czym jest kawa musi być pyszne – taka dewiza) – i chyba (w zasadzie to na pewno) bym się rozpływała w zachwycie jakbym taki krzewik bądź niewielkie drzewko posiadała w ogródku albo doniczce (żadne kwiaty się temu nie równają – no emocjonalnie poza tymi od tego jedynego 😉 ). Stąd ostatnio postanowiłam upiec coś intensywnie a zarazem subtelnie kawowego, wytwornego, kremowego, gościnnego, sercowego, do rozmowy, do uśmiechu, do zmartwienia, i po długich rozważaniach postanowiłam skorzystać z mięciutkiego, trochę kleistego, mocno kakaowego, nasączonego likierem biszkoptu znanego z kostki hiszpańskiej, który przełożyłam aksamitnym, orzechowym kremem cappuccino, idealnie współgrającym z warstwą śmietankową. Ileż tu przyjemności w jednym kawałku 😉

Przepis na kostkę cappuccino (blacha o wymiarach 25x36cm) (Przepis na biszkopt pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Biszkopt:

  • 180 g mąki pszennej (tortowej)
  • 200 g cukru
  • 8 jajek
  • 70 g gorzkiego kakao
  • szczypta soli

Krem cappuccino:

  • 400 ml śmietany 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 6 czubatych łyżek cappuccino o smaku orzechowym

*ilość cukru oraz kawy tak naprawdę należy smakowo dopasować do siebie (trzeba próbować w trakcie miksowania; i albo dodać albo ująć)

Krem śmietankowy:

  • 400 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • likier kawowy (do nasączenia)
  • cappuccino o smaku orzechowym (do oprószenia)

Sposób przygotowania:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, po czym stopniowo, cały czas ubijając, łyżka po łyżce wsypywać cukier. Następnie wlać żółtka – zmiksować. Na sam koniec wsypać mąkę przesianą z gorzkim kakao – wymieszać ręcznie, szpatułką.

Gotowe ciasto biszkoptowe podzielić na pół i rozlać  do dwóch wyłożonych wcześniej papierem do pieczenia blaszek, wyrównać.

Piec około 20-25 minut, w temperaturze 175 °C (do suchego patyczka)

Wyjąć. Wystudzić.

Pierwszy blat nasączyć likierem kawowym, wyłożyć krem cappuccino (ubić na sztywno kremówkę, dodać mascarpone, wymieszać, wsypać cukier puder i kawę w proszku zmiksować), przykryć go drugim blatem, nasączyć, posmarować kremem śmietankowym (powstałym z połączenia i ubicia składników). Z wierzchu wykonać wzorek widelcem i oprószyć kawą.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Przekładane, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *