Siostra Anastazja słynie ze wspaniałych wypieków, zwłaszcza tych wysokich, piętrowych, przełożonych duża ilością rozmaitych mas. Ja z jej przepisów upiekłam tylko kruche słoneczka z kokosem (przepis TU), stąd muszę powoli zacząć nadrabiać zaległości 😉 A, że za oknem typowo jesienne pogoda, to wybór padł na Marysieńkę, czyli kakaowy biszkopt nasączony likierem kawowym przełożony 2 warstwami kremu budyniowo-maślanego, pomiędzy którym znajduje się chrupiąca beza nafaszerowana orzechami. Ta pyszna, rozpływająca się w ustach całość jest z wierzchu oblana czekoladowym ganache i ozdobiona orzechami pekan. Istna feeria smaków i zapachów 😉
Przepis na Marysieńkę (blacha o wymiarach 28x36cm ) (Przepis pochodzi od Siostry Anastazji, ze zmianami Pani Doroty z Moich Wypieków)
Składniki:
Kakaowy biszkopt:
- 140 g mąki pszennej (tortowej)
- 50 g gorzkiego kakao
- 1 szklanka cukru
- 7 dużych jajek (białka i żółtka osobno)
- szczypta soli
Blat orzechowo-bezowy:
- 5 dużych białek
- 200 g cukru
- 250 g orzechów włoskich (użyłam ziemnych)
- 1 łyżka mąki pszennej (tortowej)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem budyniowo-maślany:
- 500 ml mleka
- 5 dużych żółtek
- 200 g cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła (miękkiego)
Polewa czekoladowa:
- 80 g gorzkiej czekolady
- 80 ml śmietany 30%
Dodatkowo:
- likier kawowy (do nasączenia)
- orzechy pekan (do ozdoby)
Sposób przygotowania:
Kakaowy biszkopt:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, po czym powoli, łyżka po łyżce, cały czas mieszając, wsypywać cukier. Następnie dodawać po kolei żółtka. Na sam koniec wsypać mąkę przesianą z gorzkim kakao – wymieszać ręcznie (szpatułką).
Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Piec około 30-35 minut, w temperaturze 160-170°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)
Wyjąć. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty.
Blat orzechowo-bezowy:
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, aż do powstania gęstej i błyszczącej masy bezowej. Dodać posiekane orzechy, mąkę i proszek do pieczenia – wymieszać delikatnie, tylko do połączenia.
Masę wlać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wyrównać.
Piec około 30-40 minut, w temperaturze 175°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)
Wyjąć. Wystudzić.
Krem budyniowo-maślany:
W większym garnku zagotować mleko z cukrem waniliowym. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika.
Żółtka utrzeć z cukrem do jasnożółtej, gęstej masy, wsypać mąkę ziemniaczaną i zmiksować do uzyskania gładkiej pasty, do której należy wlać 100 ml wrzącego mleka – zmiksować do połączenia.
Gotową pastę jajeczną wlać do reszty zagotowanego mleka, dokładnie wymieszać i zagotować, często mieszając, aż do uzyskania konsystencji budyniu. Wystudzić.
Chłodny budyń zmiksować z miękkim masłem.
Wykonanie:
Pierwszy blat kakaowy nasączyć likierem kawowym, posmarować połową kremu budyniowo-maślanego, położyć blat orzechowo-bezowy, na którym należy rozprowadzić pozostały krem, po czym przykryć go drugim blatem biszkoptowym, nasączyć likierem, z wierzchu oblać polewą czekoladową i przyozdobić orzechami pekan.
Przechowywać w lodówce.