Piętrowe ciasto Siostry Anastazji: Marysieńka

Siostra Anastazja słynie ze wspaniałych wypieków, zwłaszcza tych wysokich, piętrowych, przełożonych duża ilością rozmaitych mas. Ja z jej przepisów upiekłam tylko kruche słoneczka z kokosem (przepis TU), stąd muszę powoli zacząć nadrabiać zaległości 😉 A, że za oknem typowo jesienne pogoda, to wybór padł na Marysieńkę, czyli kakaowy biszkopt nasączony likierem kawowym przełożony 2 warstwami kremu budyniowo-maślanego, pomiędzy którym znajduje się chrupiąca beza nafaszerowana orzechami. Ta pyszna, rozpływająca się w ustach całość jest z wierzchu oblana czekoladowym ganache i ozdobiona orzechami pekan. Istna feeria smaków i zapachów 😉

Przepis na Marysieńkę (blacha o wymiarach 28x36cm ) (Przepis pochodzi od Siostry Anastazji, ze zmianami Pani Doroty z Moich Wypieków)

Składniki:

Kakaowy biszkopt:

  • 140 g mąki pszennej (tortowej)
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 7 dużych jajek (białka i żółtka osobno)
  • szczypta soli

Blat orzechowo-bezowy:

  • 5 dużych białek
  • 200 g cukru
  • 250 g orzechów włoskich (użyłam ziemnych)
  • 1 łyżka mąki pszennej (tortowej)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem budyniowo-maślany:

  • 500 ml mleka
  • 5 dużych żółtek
  • 200 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła (miękkiego)

Polewa czekoladowa:

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietany 30%

Dodatkowo:

  • likier kawowy (do nasączenia)
  • orzechy pekan (do ozdoby)

Sposób przygotowania:

Kakaowy biszkopt:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, po czym powoli, łyżka po łyżce, cały czas mieszając, wsypywać cukier. Następnie dodawać po kolei żółtka. Na sam koniec wsypać mąkę przesianą z gorzkim kakao – wymieszać ręcznie (szpatułką).

Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia formy.

Piec około 30-35 minut, w temperaturze 160-170°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)

Wyjąć. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty.

Blat orzechowo-bezowy:

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, aż do powstania gęstej i błyszczącej masy bezowej. Dodać posiekane orzechy, mąkę i proszek do pieczenia – wymieszać delikatnie, tylko do połączenia.

Masę wlać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wyrównać.

Piec około 30-40 minut, w temperaturze 175°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)

Wyjąć. Wystudzić.

Krem budyniowo-maślany:

W większym garnku zagotować mleko z cukrem waniliowym. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika.

Żółtka utrzeć z cukrem do jasnożółtej, gęstej masy, wsypać mąkę ziemniaczaną i zmiksować do uzyskania gładkiej pasty, do której należy wlać 100 ml wrzącego mleka – zmiksować do połączenia.

Gotową pastę jajeczną wlać do reszty zagotowanego mleka, dokładnie wymieszać i zagotować, często mieszając, aż do uzyskania konsystencji budyniu. Wystudzić.

Chłodny budyń zmiksować z miękkim masłem.

Wykonanie:

Pierwszy blat kakaowy nasączyć likierem kawowym, posmarować połową kremu budyniowo-maślanego, położyć blat orzechowo-bezowy, na którym należy rozprowadzić pozostały krem, po czym przykryć go drugim blatem biszkoptowym, nasączyć likierem, z wierzchu oblać polewą czekoladową i przyozdobić orzechami pekan.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Przekładane, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *