Wykwintny sernik

Najlepszy sernik na święta oraz wszelkiego rodzaju większe rodzinne uroczystości: tradycyjny, wykwintny, ciężki, wzbogacony o rodzynki (może być też kandyzowana skórka pomarańczowa), ale niezbyt zbity, raczej puszysty oraz kremowy. Z wierzchu nie pęka – wychodzi równiutki, do tego łatwo się kroi. Można go piec bez kruchego spodu i taką też wersję podaje autorka, natomiast ja postanowiłam go dodać. W smaku jest tak pyszny, że kompletnie nie potrzebuje oblewania jakimikolwiek polewami czy lukrami – wystarczy z wierzchu oprószyć cukrem pudrem, choć będzie wspaniały nawet bez niego 😉

Przepis na wykwintny sernik (blacha o wymiarach 35x23cm ) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej (tortowej)
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Masa serowa:

  • 1,3 kg twarogu półtłustego (przynajmniej dwukrotnie zmielonego)
  • 450 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 10 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 250 g masła (miękkiego)
  • 4 łyżki mąki pszennej (tortowej)
  • 40 g budyniu o smaku śmietankowym
  • 1 szklanka śmietany 36% (schłodzonej)
  • 3/4 szklanki rodzynków
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Wszystkie składniki zagnieść – powstanie coś w rodzaju kruszonki, którą należy wylepić wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia formę. Następnie ponakłuwać spód widelcem.

Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)

Masa serowa:

Rodzynki zalać wrzątkiem – odstawić.

Masło utrzeć do puszystości i lekkości, i cały czas ucierając, porcjami dodawać twaróg.

W osobnym naczyniu utrzeć żółtka z cukrem do białości. Dodać do masy serowej i krótko zmiksować.

Do masy serowej wsypać: mąkę pszenną, budyń, cukier waniliowy – zmiksować tylko do połączenia się składników.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, a białka ze szczyptą soli na pianę – jedno i drugie delikatnie wmieszać do masy serowej.

Na sam koniec masę połączyć z dobrze odciśniętymi i obtoczonymi w mące rodzynkami.

Tak przygotowaną masę wylać na podpieczony spód. Wyrównać.

Piec około 1h ,w temperaturze 170°C

Wyjąć. Wystudzić. Schłodzić przez noc w lodówce. Z wierzchu oprószyć cukrem pudrem.

Na talerzu słodko, w życiu mniej, a duszy sztuczny cukier nie posłodzi…

Ponure niebo – ponury czas, chociaż wokół zieleni się wiosną.

(źródło: https://www.youtube.com/watch?v=JKMBhd86wUI)

Któregoś dnia rzucę to wszystko
i wyjdę rano, niby po chleb
Wtedy na pewno poczuję się lepiej,
zostawię za sobą ten zafajdany świat

 

(źródło: https://www.youtube.com/watch?v=-boKk8uhmcY&list=RD-boKk8uhmcY)

Usycham
I sprawiam, że jestem bezradny
Poddaję się
I wszystko jest jasne
Załamuję się
I niech historia mnie prowadzi
Usycham
I oddaję siebie

Jak własne odbicie
Światów które tworzysz

 

(źródło: https://www.youtube.com/watch?v=qBzLy0EbbZE)

Toczy koła czas,
Zmienia wszystko tu,
Nigdy nie wiesz czy osiągniesz cel
Jest nadzieja w nas
Jest magiczna moc
Choć ocean życia burzy się

 

(źródło: https://www.youtube.com/watch?v=sroUBv_I6Is)

Na krawędzi dnia, na krawędzi snu
przegrana w nierównej walce
Na krawędzi dnia, na krawędzi snu
ja klęczę a wokół tańczy

Czas
mój największy wróg, mój najlepszy przyjaciel
Czas
nie używa słów, ale zawsze odnajdzie

 

(źródło:https://www.youtube.com/watch?v=RW68zUxqsqM)

Postrzegałeś życie w błędny sposób
Powinieneś był wiedzieć że to była
Egzekucja twego umysłu
Powinieneś był temu zaradzić

Wyścig trwa, księga otwarta
Koniec już się wyłania
Prawda wygra z kłamstwem
Lecz was to nie obchodzi

Nikt ci nigdy nie odpowie,
Gdy zapytasz, dlaczego tak jest
Powiedzą ci tylko, radź sobie sam
I wleją ci kłamstwa do głowy

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Przepisy, Serniki i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

0 odpowiedzi na „Wykwintny sernik

  1. LadyBlack pisze:

    Mniam <3
    Zapraszam do mnie http://www.bloodycandy.blog.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *