Tort michałkowy

U mnie taki okres urodzinowy, więc kolejny tort – tym razem zainspirowany popularnymi cukierkami „Michałkami”.

By nie był zbyt ciężki wykorzystałam przepisy na już sprawdzone przeze mnie faktycznie puszyste i delikatne blaty (zarówno ciemny jak i jasny), które zamiast ciemnym rumem nasączyłam rozpuszczoną we wrzątku kawą. A, by uniknąć nadmiernej słodyczy krem jasny wykonałam zgodnie z przepisem, ale w ciemnym mleczną czekoladę zastąpiłam gorzką, pominęłam w nich również rum (jeśli ktoś ma ochotę dodać to są to 2 łyżki do każdego z osobna; w wersji bezalkoholowej może to być kilka kropel aromatu rumowego) – należy mieć na uwadze, że oba kremy częściowo przygotowuje się dzień wcześniej – do tego posmarowałam blaty kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki. Boki obkleiłam posiekanymi i podpieczonymi orzeszkami ziemnymi, zaś wierzch udekorowałam „Michałkami”.

Dzięki tym wszystkim kombinacjom wyszedł okazały, wysoki, elegancki, nieprzesłodzony, kremowy tort, który autentycznie smakuje jak „Michałki” (mimo że nie dodaje się ich do kremów), więc dla ich wielbicieli będzie prawdziwą poezją 😉

Przepis na tort michałkowy (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis na kremy oraz jasny biszkopt pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty, a na biszkopt ciemny z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html; zrezygnowałam z dodatku rumu )

Składniki:

Biszkopt jasny:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • szczypta soli

Biszkopt ciemny:

  • 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Krem michałkowy jasny:

  • 300 ml śmietany 36%
  • 125 g serka mascarpone
  • 0,5 szklanki pełnego mleka w proszku
  • 250 g białej czekolady
  • 120 g nie solonych orzeszków ziemnych (posiekanych i podpieczonych)

Krem michałkowy ciemny:

  • 300 ml śmietany 36%
  • 125 g serka mascarpone
  • 0,5 szklanki pełnego mleka w proszku
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 120 g nie solonych orzeszków ziemnych (posiekanych i podpieczonych)

Dodatkowo:

  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • poncz: 2 pełne łyżeczki kawy rozpuszczonej w 0,5 szklanki wrzątku + 1 łyżeczka cukru 
  • nie solone orzeszki ziemne (całe + posiekane i podpieczone)
  • cukierki „Michałki” (białe i klasyczne)

Sposób przygotowania:

Biszkopt jasny:

Białka ubić ze szczyptą soli, po czym powoli, łyżka po łyżce, wsypać cukier, następnie, cały czas miksując wlać żółtka. Na sam koniec masę jajeczną wymieszać ręcznie, szpatułką, z przesianymi mąkami.

Ciasto przelać do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia tortownicy.

Piec około 35-40 minut, w temperaturze 170°C

Wystudzić. Przekroić na 2 blaty.

Biszkopt ciemny:

Białka ubić z cukrem na sztywno, cały czas miksując dodać żółtka, potem olej i wodę. Na sam koniec wsypać mąkę przesianą z proszkiem oraz gorzkim kakao – wymieszać ręcznie, szpatułką.

Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą.

Piec około 25 minut, w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).

Wyjąć. Wystudzić. Zdjąć papier z biszkoptu i podzielić go na 2 blaty.

Krem michałkowy jasny:

W niedużym garnuszku podgrzać śmietanę, a gdy zacznie wrzeć zdjąć ją z panika, wsypać mleko w proszku i wymieszać do gładkości. Następnie dodać połamaną białą czekoladę (w tym miejscu można wlać rum) i delikatnie podgrzać aż do jej całkowitego rozpuszczenia – wymieszać, odłożyć do wystudzenia, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.

Kolejnego dnia schłodzoną masę czekoladową ubić do mocnego zgęstnienia, po czym zmiksować z serkiem mascarpone. Na sam koniec wmieszać posiekane i podpieczone orzeszki ziemne.

Krem michałkowy ciemny:

W niedużym garnuszku podgrzać śmietanę, a gdy zacznie wrzeć zdjąć ją z panika, wsypać mleko w proszku i wymieszać do gładkości. Następnie dodać połamaną gorzką czekoladę (w tym miejscu można wlać rum) i delikatnie podgrzać aż do jej całkowitego rozpuszczenia – wymieszać, odłożyć do wystudzenia, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.

Kolejnego dnia schłodzoną masę czekoladową ubić do mocnego zgęstnienia, po czym zmiksować z serkiem mascarpone. Na sam koniec wmieszać posiekane i podpieczone orzeszki ziemne.

Wykonanie:

Jasny blat nasączyć kawowym ponczem, posmarować dżemem z czarnej porzeczki, wyłożyć połowę jasnego kremu michałkowego, przykryć ciemnym blatem, naponczować, posmarować dżemem, wyłożyć połowę ciemnego kremu michałkowego, przycisnąć jasnym blatem, nasączyć kawą, posmarować dżemem, wyłożyć resztę jasnego kremu, przykryć ciemnym blatem, nasączyć, wierzch i boki posmarować pozostałą połową ciemnego kremu. Do boków poprzyklejać posiekane i podpieczone orzeszki, zaś górę udekorować całymi orzeszkami ziemnymi oraz posiekanymi białymi oraz klasycznymi „Michałkami” – schłodzić.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Batonikowo - pralinowe wypieki, Bez kategorii, Przepisy, Torty i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *