Jesienno-zimowe wypieki są korzenne, orzechowe, dyniowe, pomarańczowe, jabłkowe, z daktylami, powidłami śliwkowymi, miodem, marcepanem, makiem, kawą, marchewką, bezą, gorzką czekoladą, kasztanem, rumem i likierem.
Ich barwy są stonowane, ale wypełnione oszałamiającymi wonnościami, które kojarzą się ze spokojem i jakąś taką nostalgią za tym, co już było i za tym, czego nigdy nie będzie.
Dzisiaj proponuję cudowny sernik rosyjski: aromatyczny orzechowy spód, przepyszna, aksamitna, przez dodanie ubitej kremówki niesamowicie delikatna masa serowa, cytrynowy lukier i podprażone płatki migdałowe.
To tak na umilenie tych wieczorów, kiedy deszcz cichutko podśpiewuje, a gorąca kawa zaprasza do zwierzeń 😉
Przepis na sernik rosyjski (blacha o wymiarach 24x35cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://ilovebake.pl/; wykorzystałam lukier z przepisu na sernik krakowski)
Składniki:
Orzechowy spód:
- 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
- 100 g masła (miękkiego)
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta gałki muszkatołowej
Masa serowa:
- 800 g twarogu półtłustego (dwukrotnie zmielonego)
- 200 g serka kremowego, np. Philadelphia
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 6 dużych jajek
- 250 ml śmietany 30%
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok wyciśnięty z 0,5 cytryny
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- szczypta soli
Cytrynowy lukier:
- 1 białko
- 150 g cukru pudru
- sok wyciśnięty z 1 małej cytryny
Dodatkowo:
- płatki migdałowe (podprażone na suchej patelni)
Sposób przygotowania:
Miękkie masło przez chwilę zmiksować, po czym dodać pozostałe składniki i zagnieść z nich ciasto, które należy wcisnąć na spód wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blachy.
Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C.
Przygotować masę serową: twaróg oraz serek zmiksować z cukrem, żółtkami, aromatem waniliowym, sokiem oraz skórką z cytryny. Następnie wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną. Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą. Na sam koniec wmieszać białka ubite ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Tak przygotowaną masę wyłożyć na podpieczony spód.
Piec około 10 minut w temperaturze 180°C, potem obniżyć temperaturę do 150°C i piec jeszcze około 1-1,5h (skórka musi być zarumieniona, a sernik sprężysty w środku)
Studzić w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
Wystudzony sernik z wierzchu posmarować cytrynowym lukrem (powstałym z dokładnego wymieszania składników) i oprószyć podprażonymi płatkami migdałowymi.