To sernik na typowo jesienne, deszczowe wieczory, kiedy to człowiek najchętniej naciągnąłby gruby sweter, założył ciepłe skarpety, otulił się kocem i oglądając równie smętny jak pogoda film (ewentualnie czytając łzawą książkę bądź rozmawiając na nie mniej przygnębiające tematy), zerkał na parującą obok herbatę, obowiązkowo z miodem i cytryną, a wedle uznania z: sokiem malinowym, lipowym, pigwowym, czarnego bzu, rokitnika, aronii, żurawiny, z pomarańczą, goździkami, imbirem, rumem, lawendą, miętą, lukrecją, bławatkiem, i delektował kruchutkim, maślanym ciastem posmarowanym cienką warstwą jabłek podprażonych z cynamonem, którą przykrywa dość ciężka, bieluteńka, gładka, przywodząca na myśl Święta Bożego Narodzenia masa serowa.
Co tu dużo mówić – sernik IDEALNY na jesień 😉
Przepis na sernik z jabłkami (blacha o wymiarach 28x35cm ) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty; podaję z moimi małymi modyfikacjami*)
*autorka sugeruje zetrzeć na grubych oczkach tarki surowe jabłka i od razu ułożyć na podpieczonym spodzie, ja natomiast, by uniknąć przemoknięcia, którego bardzo się obawiałam, obsypałam go kaszą manną i posmarowałam prażonymi jabłkami
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 125 g masła
- 2 żółtka (białka będą potrzebne do masy serowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego (dwukrotnie zmielonego)
- 250 ml śmietany 18%
- 120 g masła (miękkiego)
- 1,5 szklanki cukru
- 32 g cukru waniliowego
- 4 jajka + 2 białka (białka i żółtka osobno)
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 800 g jabłek
- 1/4 szklanki wody
- sok wyciśnięty z 0,5 cytryny
- 2 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżki masła
- kasza manna (do oprószenia spodu)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zagnieść i powstałym ciastem wylepić wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia formę.
Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)
Wyjąć. Oprószyć kaszą manną (by spód nie przesiąknął od jabłek). Posmarować podprażonymi jabłkami (jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, wlać wodę, sok z cytryny, wsypać cukier, cynamon, dodać masło – gotować na małej mocy palnika do momentu aż jabłka zmiękną i się rozpadną oraz jak odparuje z nich woda).
Następnie przygotować masę serową:
Masło utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym na puch, po czym cały czas miksując, dodawać po jednym żółtku. Wlać kwaśną śmietanę – zmiksować. Potem połączyć z serem i przesianym proszkiem budyniowym. Na sam koniec białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej.
Masę serową wylać na rozsmarowane jabłka.
Piec około 1h ,w temperaturze 170°C
Studzić w lekko uchylonym piekarniku.