Jesienny sernik z jabłkami

To sernik na typowo jesienne, deszczowe wieczory, kiedy to człowiek najchętniej naciągnąłby gruby sweter, założył ciepłe skarpety, otulił się kocem i oglądając równie smętny jak pogoda film (ewentualnie czytając łzawą książkę bądź rozmawiając na nie mniej przygnębiające tematy), zerkał na parującą obok herbatę, obowiązkowo z miodem i cytryną, a wedle uznania z: sokiem malinowym, lipowym, pigwowym, czarnego bzu, rokitnika, aronii, żurawiny, z pomarańczą, goździkami, imbirem, rumem, lawendą, miętą, lukrecją, bławatkiem, i delektował kruchutkim, maślanym ciastem posmarowanym cienką warstwą jabłek podprażonych z cynamonem, którą przykrywa dość ciężka, bieluteńka, gładka, przywodząca na myśl Święta Bożego Narodzenia masa serowa.

Co tu dużo mówić – sernik IDEALNY na jesień 😉

Przepis na sernik z jabłkami (blacha o wymiarach 28x35cm ) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty; podaję  z moimi małymi modyfikacjami*)

*autorka sugeruje zetrzeć na grubych oczkach tarki surowe jabłka i od razu ułożyć na podpieczonym spodzie, ja natomiast, by uniknąć przemoknięcia, którego bardzo się obawiałam, obsypałam go kaszą manną i posmarowałam prażonymi jabłkami

Składniki:

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 125 g masła
  • 2 żółtka (białka będą potrzebne do masy serowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego (dwukrotnie zmielonego)
  • 250 ml śmietany 18%
  • 120 g masła (miękkiego)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 4 jajka + 2 białka (białka i żółtka osobno)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 800 g jabłek
  • 1/4 szklanki wody
  • sok wyciśnięty z 0,5 cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżki masła
  • kasza manna (do oprószenia spodu)

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zagnieść i powstałym ciastem wylepić wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia formę.

Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)

Wyjąć. Oprószyć kaszą manną (by spód nie przesiąknął od jabłek). Posmarować podprażonymi jabłkami (jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, wlać wodę, sok z cytryny, wsypać cukier, cynamon, dodać masło – gotować na małej mocy palnika do momentu aż jabłka zmiękną i się rozpadną oraz jak odparuje z nich woda).

Następnie przygotować masę serową:

Masło utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym na puch, po czym cały czas miksując, dodawać po jednym żółtku. Wlać kwaśną śmietanę – zmiksować. Potem połączyć z serem i przesianym proszkiem budyniowym. Na sam koniec białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej.

Masę serową wylać na rozsmarowane jabłka.

Piec około 1h ,w temperaturze 170°C

Studzić w lekko uchylonym piekarniku.

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Jabłeczniki, szarlotki, z jabłkami, Przepisy, Serniki i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *