Zgrywając zdjęcia natknęłam się na fotografię sernika, który upiekłam zeszłej jesieni i kompletnie o nim zapomniałam, a szkoda by było nie podać tutaj przepisu, bo pamiętam, że bardzo wszystkim smakował: kruchy spód (w wersji dla leniwych można go po prostu zastąpić herbatnikami kakaowymi – tak zresztą sugeruje autorka), kremowa masa serowa z pomarańczową nutą, powidła śliwkowe, warstwa herbatników, aksamitna polewa czekoladowa i płatki migdałów (równie wspaniale będą tutaj smakowały orzechy: najlepiej włoskie, pekan lub laskowe).
W zasadzie nie ma w tym wypieku nic skomplikowanego, więc musi się udać, do tego robi się błyskawicznie, harmonizuje z obecną porę roku i co najistotniejsze: jest pyszny 🙂
Przepis na sernik z powidłami śliwkowymi, kakaowymi herbatnikami, polewą czekoladową i migdałami (blacha o wymiarach 28x35cm ) (Przepis pochodzi z bloga: http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/)
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej (tortowej)
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego (z wiaderka)
- 5 jajek (białka i żółtka osobno)
- 3/4 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 1,5 opakowania budyniu waniliowego
- 2 łyżki kaszy manny
- skórka i sok z 0,5 pomarańczy
- szczypta soli
Polewa czekoladowa:
- 125 g masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2-3 łyżki wrzątku
Dodatkowo:
- 1 duże opakowanie herbatników kakaowych
- 1 słoik powideł śliwkowych
- płatki migdałów
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść – powstanie coś w rodzaju kruszonki, którą należy wylepić wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia formę. Następnie ponakłuwać spód widelcem.
Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)
Wyjąć i równomiernie rozprowadzić masę serową: żółtka utrzeć z cukrem na gęstą, jasnożółtą masę, do której należy wmieszać twaróg sernikowy, kaszę mannę i proszek budyniowy – zmiksować, po czym dodać skórkę otartą z pomarańczy, sok i olej. Na sam koniec połączyć z ubitymi ze szczyptą soli na sztywną pianę białkami.
Piec około 1h ,w temperaturze 170°C.
Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu posmarować powidłami śliwkowymi, przykryć herbatnikami kakaowymi, oblać polewą czekoladową (zagotować składniki) i oprószyć płatkami migdałowymi.