Dyniowa babka + Pumpkin spice latte

Kiedyś już wspominałam, że bardzo lubię dynię: za specyficzny, nienarzucający się smak, dzięki któremu wspaniale łączy się z innymi produktami, konsystencję, wilgotność, jaką nadaje wypiekom oraz śliczną barwę. Ja osobiście najbardziej lubię ją chrupać na surowo bądź pić wspaniałą Pumpkin spice latte z dodatkiem kremowego puree (można je wykonać na dwa sposoby: albo obrać, wydrążyć, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, wlać troszeczkę wody, gotować do miękkości pod przykryciem, potem odcedzić i zblendować, albo pokroić na ćwiartki lub ósemki, razem ze skórką, pozbywając miąższu z pestkami, owinąć folią aluminiową i piec około 1,5 h w piekarniku nagrzanym do 200°C, następnie wystudzić, wybrać łyżeczką i zblendować na gładkie puree).

W tym roku, aż wstyd się przyznać, to dopiero moja pierwsza dynia…

W związku z tym zaniedbaniem od razu wzięłam ze stoiska największą, w efekcie mam całą masę wspaniałego puree, które teraz mogę dodawać do pachnących jesienią cudeniek 😉

Na pierwszy ogień poszła wspaniała, ogromna, aromatyczna, wilgotna i niesamowicie prosta w wykonaniu babka, którą wzbogaciłam namoczonymi w orzechowej wódce rodzynkami, mleczną czekoladą oraz cynamonowym lukrem – wyszła przepyszna!

Do tego kawa, najlepsza, jak ze Starbucks’a: z wyczuwalną korzenną nutą kardamonu, ostrością imbiru, aksamitnym musem i słodyczą bitej śmietany oprószonej cynamonem.

Na wcześniej nadchodzące wieczory, gdzie w tle migocze światełko z maleńkiego lampionu, z książką, filmem lub ukochaną osobą 😉

Przepis na dyniową babkę (forma o średnicy 25 cm ) (Przepis na babkę pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html; dodałam rodzynki, czekoladę oraz cynamonowy lukier)

Składniki:

Babka:

  • 3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 125 ml maślanki
  • 2 nieduże garstki rodzynków namoczonych w orzechowej wódce
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 pełna łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Cynamonowy lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki  cynamonu
  • 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na babkę  (poza rodzynkami i czekoladą) umieścić w misce i miksować aż do otrzymania jednolitej konsystencji. Na sam koniec wrzucić namoczone w wódce rodzynki (wcześniej należy je odsączyć i obtoczyć w mące – by nie opadły) oraz posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać.

Ciasto przelać do formy na babkę wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną.

Piec około 55-65 minut ,w temperaturze 190°C (do suchego patyczka)

Wyjąć. Wystudzić. Oblać cynamonowym lukrem.

 

Przepis na Pumpkin spice latte (składniki na 1 porcję) (przepis pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)

Składniki:

  • 150 ml mleka (ja użyłam waniliowego mleka sojowego)
  • 70 ml mocnej kawy
  • 2 pełne łyżki puree z dyni
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 szczypty cynamonu
  • 1 szczypta sproszkowanego imbiru
  • 1 szczypta mielonego kardamonu
  • bita śmietana + 1 łyżka puree z dyni + cynamon (na wierzch)

Sposób przygotowania:

Podgrzane mleko połączyć z kawą, dynią, cukrem oraz przyprawami – chwilę zmiksować.

Kawę przelać do wysokiej szklanki, dać niedużą porcję bitej śmietany, na niej rozsmarować łyżkę puree z dyni, na którym również należy umieścić bitą śmietanę. Z wierzchu oprószyć cynamonem.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babki, Bez kategorii, Drinki, koktajle, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *