Kiedyś już wspominałam, że bardzo lubię dynię: za specyficzny, nienarzucający się smak, dzięki któremu wspaniale łączy się z innymi produktami, konsystencję, wilgotność, jaką nadaje wypiekom oraz śliczną barwę. Ja osobiście najbardziej lubię ją chrupać na surowo bądź pić wspaniałą Pumpkin spice latte z dodatkiem kremowego puree (można je wykonać na dwa sposoby: albo obrać, wydrążyć, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, wlać troszeczkę wody, gotować do miękkości pod przykryciem, potem odcedzić i zblendować, albo pokroić na ćwiartki lub ósemki, razem ze skórką, pozbywając miąższu z pestkami, owinąć folią aluminiową i piec około 1,5 h w piekarniku nagrzanym do 200°C, następnie wystudzić, wybrać łyżeczką i zblendować na gładkie puree).
W tym roku, aż wstyd się przyznać, to dopiero moja pierwsza dynia…
W związku z tym zaniedbaniem od razu wzięłam ze stoiska największą, w efekcie mam całą masę wspaniałego puree, które teraz mogę dodawać do pachnących jesienią cudeniek 😉
Na pierwszy ogień poszła wspaniała, ogromna, aromatyczna, wilgotna i niesamowicie prosta w wykonaniu babka, którą wzbogaciłam namoczonymi w orzechowej wódce rodzynkami, mleczną czekoladą oraz cynamonowym lukrem – wyszła przepyszna!
Do tego kawa, najlepsza, jak ze Starbucks’a: z wyczuwalną korzenną nutą kardamonu, ostrością imbiru, aksamitnym musem i słodyczą bitej śmietany oprószonej cynamonem.
Na wcześniej nadchodzące wieczory, gdzie w tle migocze światełko z maleńkiego lampionu, z książką, filmem lub ukochaną osobą 😉
Przepis na dyniową babkę (forma o średnicy 25 cm ) (Przepis na babkę pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html; dodałam rodzynki, czekoladę oraz cynamonowy lukier)
Składniki:
Babka:
- 3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1 szklanka puree z dyni
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 2 duże jajka
- 150 ml oleju słonecznikowego
- 125 ml maślanki
- 2 nieduże garstki rodzynków namoczonych w orzechowej wódce
- 100 g mlecznej czekolady
- 1 pełna łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Cynamonowy lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki wody
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na babkę (poza rodzynkami i czekoladą) umieścić w misce i miksować aż do otrzymania jednolitej konsystencji. Na sam koniec wrzucić namoczone w wódce rodzynki (wcześniej należy je odsączyć i obtoczyć w mące – by nie opadły) oraz posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do formy na babkę wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną.
Piec około 55-65 minut ,w temperaturze 190°C (do suchego patyczka)
Wyjąć. Wystudzić. Oblać cynamonowym lukrem.
Przepis na Pumpkin spice latte (składniki na 1 porcję) (przepis pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)
Składniki:
- 150 ml mleka (ja użyłam waniliowego mleka sojowego)
- 70 ml mocnej kawy
- 2 pełne łyżki puree z dyni
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 2 szczypty cynamonu
- 1 szczypta sproszkowanego imbiru
- 1 szczypta mielonego kardamonu
- bita śmietana + 1 łyżka puree z dyni + cynamon (na wierzch)
Sposób przygotowania:
Podgrzane mleko połączyć z kawą, dynią, cukrem oraz przyprawami – chwilę zmiksować.
Kawę przelać do wysokiej szklanki, dać niedużą porcję bitej śmietany, na niej rozsmarować łyżkę puree z dyni, na którym również należy umieścić bitą śmietanę. Z wierzchu oprószyć cynamonem.