Kruche tartaletki z rabarbarem i różową pianką

Jeszcze jeden pomysł na rabarbar, a więc kruche tartaletki wypełnione słodką budyniową pianką o smaku malinowym, kwaśnym rabarbarem i maślaną kruszonką, z wierzchu oprószone cukrem pudrem.

Niezbyt skomplikowane, a bardzo smaczne – tak smaczne, że można pokusić się o przygotowanie w większej blaszce (24×24 cm), ale wtedy trzeba podwoić składniki na piankę 😉

Przepis na kruche tartaletki z rabarbarem i różową pianką (8 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: http://ilovebake.pl/; wykonałam w formie tartaletek)

Składniki:

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 200 g masła (zimnego)
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Różowa pianka:

  • 2,5 białka
  • 0,5 szklanka cukru
  • 1 opakowanie budyniu malinowego 
  • 1/4 szklanki oleju

Dodatkowo:

  • 1-2 łodygi rabarbaru
  • cukier puder (do oprószenia)

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na dwie części: większą wylepić foremki do tartaletek, delikatnie ponakłuwać je widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut, mniejszą owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki.

Po upływie wskazanego czasu wierzch ciasta oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, a na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą tartaletki (może być też fasola lub ryż).

Podpiec około 15 minut, w temperaturze 190°C (muszą się zarumienić).

W tym czasie przygotować różową piankę: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, potem powoli, łyżka po łyżce, wsypać cukier, dalej przesiany proszek budyniowy oraz olej.

Piankę wlać do podpieczonych tartaletek, a na niej poukładać pokrojony w plasterki rabarbar.

Na wierzch pianki zetrzeć zamrożone ciasto.

Piec około 35-40 minut, w temperaturze 190°C.

Wyjąć. Wystudzić. Oprószyć cukrem pudrem.

Słucham…

źródło: https://www.youtube.com/watch?v=kD3zW1wqoyM

Wybiegnę, pobiegnę, dobiegnę aż na skraj
By rzucać kamienie do studni bez dna
Kamienie, cierpienie z serca i z mych ust
Tęsknotę, płakotę i żal utopię tu
Cicha, cierpliwa, spolegliwa ona trwa
Studnia tajemnic ona nie ma dna
(…)
Z cieniem, cierpieniem, zwątpieniem staję się
Tak senna, marzenna, westchnienna, słodki miód.

źródło: https://www.youtube.com/watch?v=VVvGWzlmem4

Czarne noce, kocie oczy, 
Mroczne głębie studzien, 
Gór wysmukłych cienie dumne, 
Pies warczący w budzie

(…)

Wśród zamszystych zagajników 
Krążą cienie legend, 
Stare klechdy upiorowe 
Śpią nad rzeki brzegiem. 
Na konarach rosochatych 
wiatr gra dumkę rzewną; 
W Twoim życiu moje życie 
Zmieści się na pewno. 

źródło: https://www.youtube.com/watch?v=TXPtrJhYWWc

Poszłabym za tobą do samego nieba, 
ale za wysoko, ale za wysoko, 
ale jak się tego nie bać? 

Poszłabym za tobą do samego piekła, 
ale za gorąco, ale za gorąco, 
ale jeszcze bym się spiekła! 

Poszłabym za tobą na rozstajne drogi, 
ale za daleko, ale za daleko, 
jak na moje nogi – hej, hej! 

Poszłabym za tobą na sam koniec świata, 
ale mi się nie chce, ale mi się nie chce, 
nie chce za chłopcami latać.

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babeczki, muffiny, tartaletki, Owocowe, Przepisy, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *