Ostatni przepis na sernik dodawałam na bloga 30 lipca – nie oznacza to, że w tym czasie serników nie piekłam, ale to, że piekłam te, które już się tutaj pojawiły.
Tym razem jest nowość – wspaniała!: kruchutki, prawie że sypki, maślany spód (mój ulubiony, na krupczatce), dość ciężka, treściwa, jednak aksamitna masa serowa, dla kontrastu lekka kawowa śmietanka ubita z serkiem mascarpone i chrupiąca bezowa chmurka (popękała mi przy przenoszeniu, ale to tylko świadczy jak cudownie jest chrupiąca).
To po prostu sernik idealny pod względem smaku, zapachu i wyglądu: zrównoważona słodycz, kawowy aromat, chrupkość, kremowość i niesamowita elegancja – taki dla szczególnych osób 😉
Przepis na sernik z kawową śmietanką i bezą (blacha o wymiarach 34x25cm ) (Przepis na spód pochodzi z bloga: https://smacznapyza.blogspot.com/, a na masę serową i bezę z bloga: http://ilovebake.pl/; od siebie dodałam kawową śmietankę)
Składniki:
Ciasto:
- 240 g mąki krupczatki
- 80 g mąki pszennej (tortowej)
- 15 g cukru pudru
- 200 g masła
- 4 żółtka
- 10 g proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 0,5 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki mleka
- 1 budyń waniliowy (proszek)
- 1 łyżeczka mąki pszennej (tortowej)
Beza:
- 6 dużych białek
- 300 g cukru
- 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 400 ml śmietany 36%
- 250 g serka mascarpone
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej (użyłam Nescafé Sensazione Créme)
- 1 fix do śmietany
Sposób przygotowania:
Na samym początku należy upiec bezę: białko zmiksować ze szczyptą soli na sztywno, po czym powoli, łyżka po łyżce, wsypywać cukier. Następnie dodać przesianą mąkę i sok z cytryny – połączyć. Powstała masa powinna być gęsta i lśniąca.
Bezę przełożyć do blaszki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 50-60 minut, w temperaturze 150 °C (wstawić do nagrzanego piekarnika; beza ma być chrupiąca z wierzchu).
Wyjąć. Wystudzić.
W tym czasie zagnieść składniki na spód – schłodzić przez 1h w lodówce, po czym wcisnąć w spód wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.
Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (musi się zarumienić).
Na podpieczony spód wylać masę serową (wystarczy tylko zmiksować składniki).
Piec około 1,5h, w temperaturze 150°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika).
Wyjąć. Wystudzić.
Chłodny sernik z wierzchu posmarować kremówką ubitą z mascarpone, cukrem pudrem, kawą oraz fixem, a na niej umieścić wystudzoną bezę.
Przechowywać w lodówce.