Sernik z kawową śmietanką i bezą

Ostatni przepis na sernik dodawałam na bloga 30 lipca – nie oznacza to, że w tym czasie serników nie piekłam, ale to, że piekłam te, które już się tutaj pojawiły.

Tym razem jest nowość – wspaniała!: kruchutki, prawie że sypki, maślany spód (mój ulubiony, na krupczatce), dość ciężka, treściwa, jednak aksamitna masa serowa, dla kontrastu lekka kawowa śmietanka ubita z serkiem mascarpone i chrupiąca bezowa chmurka (popękała mi przy przenoszeniu, ale to tylko świadczy jak cudownie jest chrupiąca).

To po prostu sernik idealny pod względem smaku, zapachu i wyglądu: zrównoważona słodycz, kawowy aromat, chrupkość, kremowość i niesamowita elegancja – taki dla szczególnych osób 😉

Przepis na sernik z kawową śmietanką i bezą (blacha o wymiarach 34x25cm )  (Przepis na spód pochodzi z bloga: https://smacznapyza.blogspot.com/, a na masę serową i bezę z bloga: http://ilovebake.pl/; od siebie dodałam kawową śmietankę)

Składniki:

Ciasto:

  • 240 g mąki krupczatki
  • 80 g mąki pszennej (tortowej)
  • 15 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 10 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy (proszek)
  • 1 łyżeczka mąki pszennej (tortowej)

Beza:

  • 6 dużych białek
  • 300 g cukru
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 400 ml śmietany 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej (użyłam Nescafé Sensazione Créme)
  • 1 fix do śmietany

Sposób przygotowania:

Na samym początku należy upiec bezę: białko zmiksować ze szczyptą soli na sztywno, po czym powoli, łyżka po łyżce, wsypywać cukier. Następnie dodać przesianą mąkę i sok z cytryny – połączyć. Powstała masa powinna być gęsta i lśniąca.

Bezę przełożyć do blaszki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 50-60 minut, w temperaturze 150 °C (wstawić do nagrzanego piekarnika; beza ma być chrupiąca z wierzchu).

Wyjąć. Wystudzić.

W tym czasie zagnieść składniki na spód – schłodzić przez 1h w lodówce, po czym wcisnąć w spód wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.

Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (musi się zarumienić).

Na podpieczony spód wylać masę serową (wystarczy tylko zmiksować składniki).

Piec około 1,5h, w temperaturze 150°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika).

Wyjąć. Wystudzić.

Chłodny sernik z wierzchu posmarować kremówką ubitą z mascarpone, cukrem pudrem, kawą oraz fixem, a na niej umieścić wystudzoną bezę.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Przepisy, Serniki. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *