Torcik dyniowo-pomarańczowy z kremem orzechowym, białą czekoladą i orzechami pekan

A na ten weekend zapowiadana po marchewkowym torciku dynia, również w postaci szykownego torciku 😉

Uwielbiam pracować z dynią (choć sama najbardziej lubię chrupać surową albo pić kawę z dodatkiem puree; TU przepis na domowe Pumpkin spice latte), bo cudownie pachnie, nadaje daniom, wypiekom i napojom wspaniałą barwę, a smakowo idealnie współpracuje z innymi składnikami, kompletnie nie narzucając się z sobą.

Tutaj autorka sugeruje oddzielne ubijanie miękkiego masła, ale ja w przypadku warzywnych ciast nigdy tego nie robię, bo sprawdzałam i tak i z masłem roztopionym oraz wystudzonym, stąd wiem, że efekt końcowy jest identyczny, a przy ręcznym wymieszaniu rózgą składników mokrych, a potem wsypaniu przesianych suchych jest o wiele łatwiej i szybciej.

Dyniowe wypieki są wilgotne, jednak cięższe i bardziej treściwe od tych marchewkowych, dlatego też za jednym posiedzeniem wystarczy jeden kawałek takiego ciasta (ale za to jaki porządny, bo ciasto bardzo wyrasta!), ale po pewnym czasie najedzie na nie ponownie ochota, bo w połączeniu z pomarańczowym dżemem, gęstym kremem na bazie serka mascarpone oraz masła orzechowego z fragmentami orzeszków arachidowych (jest lekko słonawy, więc miłośnicy słodszych smaków muszą dosłodzić wedle własnego uznania), słodziutką polewą z białej czekolady i chrupiącymi orzechami pekan tworzy wypiek idealnie jesienny, przepyszny.

Przepis na Torcik dyniowo-pomarańczowy z kremem orzechowym, białą czekoladą i orzechami pekan (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis na ciasto dyniowe pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty; podaję z moimi niewielkimi zmianami i z dodatkiem kremu oraz polewy)

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 4 jajka
  • 230 g masła (roztopionego i wystudzonego)
  • 1 szklanka śmietany 18% 
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżka cynamonu
  • 2 łyżeczki aromatu pomarańczowego

Krem orzechowy

  • 500 g serka mascarpone
  • 340 g masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Polewa z białej czekolady:

  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki gęstej śmietany 36%

Dodatkowo:

  • 1 mały słoik konfitury pomarańczowej
  • orzechy pekan (do ozdoby)

Sposób przygotowania:

Składniki suche przesiać, połączyć i odstawić.

W drugiej misce połączyć puree z dyni, jajka, śmietanę, aromat pomarańczowy i masło.

Suche składniki wsypać do mokrych – wymieszać ręcznie, przy użyciu rózgi kuchennej, aż masa stanie się jednolita.

Ciasto dyniowe przelać do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.

Piec około 1h, w temperaturze 180°C.

Wyjąć. Wystudzić.

W tym czasie przygotować krem orzechowy: mascarpone dokładnie wymieszać z masłem orzechowym, cukrem pudrem i aromatem waniliowym (można to zrobić łyżką).

Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Pierwszy blat posmarować dżemem pomarańczowym, na nim rozsmarować krem orzechowy, przycisnąć drugim blatem, a z wierzchu oblać polewą z białej czekolady (kremówkę podgrzać w garnuszku na małym ogniu, cały czas mieszając, by się nie przypaliła, a do już płynnej dodać połamaną na kostki białą czekoladę i cały czas mieszać, aż do jej rozpuszczenia) i ozdobić orzechami pekan.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Przepisy, Torty i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *