Babeczki inspirowane łakociami Kinder, które lubi chyba każdy 😉
Idealnie mięciutkie i puchate ciasto na bazie masła, nadziane kremem „Nutella”, ozdobione aksamitnymi, śmietankowymi kwiatuszkami, jajkami „Kinder niespodzianka” i czekoladowo-mlecznymi batonikami.
Słodkie, ale bardzo smaczne!
Inne przepisy ze słodyczami Kinder:
- Sernik białe „Kinder Bueno”
- Mini torciki „Kinder Maxi King”
- Babeczki „Kinder Bueno”
- Deser „Kinder Country”
- Ciasto „Kinder Bueno” (bez pieczenia)
- Mini torcik Kinder
- Ciasto „Kinder Bueno”
- Domowy „Maxi King” XXL (bez pieczenia)
Babeczki Kinder (10 sztuk) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków)
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej (tortowej)
- 0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 125 g miękkiego masła
- 2 duże jajka
- 1/4 szklanki maślanki lub kefiru
- skórka otarta z 0,5 cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 200 ml śmietany 36%
- 250 g serka mascarpone
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- Kilka łyżek kremu „Nutella”
- Jajka „Kinder niespodzianka”
- Batoniki „Kinder”
Sposób przygotowania:
Masło ubić z cukrem do puszystości, następnie, cały czas miksując, dodawać jajka, jedno po drugim, potem skórkę z cytryny i ekstrakt z wanilii – zmiksować.
Na sam koniec naprzemiennie wmieszać mąkę oraz maślankę (lub kefir).
Ciastem wypełnić papilotki do muffinek (do 3/4 wysokości) i wstawić je do piekarnika.
Piec około 25 minut, w temperaturze 160°C .
Wyjąć. Wystudzić. Od góry wydrążyć łyżeczką i wypełnić kremem „Nutella”. Z wierzchu, naokoło, wycisnąć krem ozdobną tylką, a środek ozdobić jajkiem „Kinder niespodzianka” i batonikami.
Przechowywać w lodówce.