Rustykalna tarta, czyli galette ze śliwkami

Wczoraj były jabłka, zatem dzisiaj śliwki, bo i one królują w jesiennych wypiekach.

Dzisiaj w postaci rustykalnej tarty o nazwie galette, co wywodzi się z francuskiej kuchni i jest tłumaczone jako płaskie oraz kruche ciasto, ja jeszcze dodam od siebie, że niebywale proste, bo nie potrzeba nawet foremki: wystarczy rozwałkować je na duży okrąg, na środku poukładać owoce albo warzywa (mogą to być jabłka, gruszki, figi, rabarbar czy na przykład cukinia, grzyby, pomidory), zawinąć brzegi, upiec na złoto i jest 😉

Bardzo smaczne, bardzo szybkie i nie wymagające dużej ilości składników.

Chrupiące, maślane, z ogromem kwaskowatych śliwek i delikatną słodyczą cukru pudru.

Polecam!

Z dodatkiem śliwek zachęcam jeszcze do upieczenia:

  1. Sernika z musem śliwkowym
  2. Sernika ze śliwkami i kruszonką
  3. Rustykalnej tarty ze śliwkami i marcepanem
  4. Ciasta drożdżowego ze śliwkami i kruszonką
  5. Drożdżowych ślimaczków pomarańczowo-śliwkowych z cynamonem
  6. Kruchego ciasta dyniowego ze śliwkami
  7. Kruchego kakaowego ciasta z budyniem śmietankowym i śliwkami
  8. Szybkiego śmietankowego ciasta ze śliwkami i kruszonką

Przepis na galette ze śliwkami (tarta o średnicy 25 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://czekolada-utkane.pl/)

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej (tortowej)
  • 70 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 1 duże żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta soli

Nadzienie śliwkowe:

  • 500 g śliwek
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki mielonych migdałów lub orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

  • cukier puder (do oprószenia)

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto zagnieść, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 45 minut.

Śliwki pokroić na cienkie kawałki, zasypać cukrem oraz cynamonem i odstawić, by puściły trochę soku.

Schłodzone ciasto rozwałkować na duży okrąg, na środekuwysypać mielone migdały lub orzechy, zostawiając 3 cm wolnego brzegu, poukładać odsączone z soku śliwki, i zawinąć pozostawione brzegi, delikatnie dociskając.

Piec przez 35-40 minut, w temperaturze 200°C (do zarumienienia).

Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu obsypać cukrem pudrem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Przepisy, Tarty. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *