Wczoraj były jabłka, zatem dzisiaj śliwki, bo i one królują w jesiennych wypiekach.
Dzisiaj w postaci rustykalnej tarty o nazwie galette, co wywodzi się z francuskiej kuchni i jest tłumaczone jako płaskie oraz kruche ciasto, ja jeszcze dodam od siebie, że niebywale proste, bo nie potrzeba nawet foremki: wystarczy rozwałkować je na duży okrąg, na środku poukładać owoce albo warzywa (mogą to być jabłka, gruszki, figi, rabarbar czy na przykład cukinia, grzyby, pomidory), zawinąć brzegi, upiec na złoto i jest 😉
Bardzo smaczne, bardzo szybkie i nie wymagające dużej ilości składników.
Chrupiące, maślane, z ogromem kwaskowatych śliwek i delikatną słodyczą cukru pudru.
Polecam!
Z dodatkiem śliwek zachęcam jeszcze do upieczenia:
- Sernika z musem śliwkowym
- Sernika ze śliwkami i kruszonką
- Rustykalnej tarty ze śliwkami i marcepanem
- Ciasta drożdżowego ze śliwkami i kruszonką
- Drożdżowych ślimaczków pomarańczowo-śliwkowych z cynamonem
- Kruchego ciasta dyniowego ze śliwkami
- Kruchego kakaowego ciasta z budyniem śmietankowym i śliwkami
- Szybkiego śmietankowego ciasta ze śliwkami i kruszonką
Przepis na galette ze śliwkami (tarta o średnicy 25 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://czekolada-utkane.pl/)
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej (tortowej)
- 70 g cukru pudru
- 150 g masła
- 1 duże żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta soli
Nadzienie śliwkowe:
- 500 g śliwek
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki mielonych migdałów lub orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
- cukier puder (do oprószenia)
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto zagnieść, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 45 minut.
Śliwki pokroić na cienkie kawałki, zasypać cukrem oraz cynamonem i odstawić, by puściły trochę soku.
Schłodzone ciasto rozwałkować na duży okrąg, na środekuwysypać mielone migdały lub orzechy, zostawiając 3 cm wolnego brzegu, poukładać odsączone z soku śliwki, i zawinąć pozostawione brzegi, delikatnie dociskając.
Piec przez 35-40 minut, w temperaturze 200°C (do zarumienienia).
Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu obsypać cukrem pudrem.