A na Dzień Mężczyzn: Kinder Bueno

Była ciastowa propozycja z okazji Dnia Kobiet, więc dla równowagi wstawiam również coś dla Szanownych Panów… 😉

Ciasto będzie wspaniałym, słodkim upominkiem szczególnie dla tych, którzy uwielbiają Kinder Bueno: puszysty kakaowy biszkopt nasączony czekoladowym mlekiem, krem dosłownie żywcem wyjęty z wnętrza wafelka, bita śmietana z waniliowym akcentem, no i naturalnie król tego cuda, jakim jest Kinder Bueno, piętrzące się wśród biało-czarnych wiórków.

Moje jest niewielkie, ale oczywiście można podwajać, nawet potrajać proporcje, by pokroić na więcej kawałków i cieszyć się nim znacznie dłużej.

Przepis na ciasto Kinder Bueno (forma o wymiarach 20x10cm ) (wykonane w oparciu o sklejkę rozmaitych przepisów z Internetu)

Składniki:

Ciasto:

  • 70 g mąki pszennej (tortowej)
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 7 g gorzkiego kakao
  • 26 ml oleju
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem Kinder Bueno:

  • 100 g orzechów laskowych
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki śmietany 30%
  • 200 g masła
  • 3 łyżki miodu

Dodatkowo:

  • 200 ml śmietany 36%
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 wafelki Kinder Bueno
  • 4 kostki białej czekolady
  • 4 kostki mlecznej czekolady
  • 4 łyżki mleka czekoladowego (do nasączenia)

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier – wymieszać. Wlać żółtka – ubić, następnie olej – całość zmiksować. Na sam koniec wyspać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia oraz gorzkim kakao – wymieszać ręcznie, szpatułką.

Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia formy.

Piec około 25-30 minut, w temperaturze 170°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)

Krem Kinder Bueno:

Orzechy rozdrobnić (ale nie na mączkę), podprażyć na patelni i zmiksować z masłem roztopionym z cukrem. W dalszej kolejności wlać śmietanę oraz miód – wymieszać, po czym wsypać mleko w proszku i utrzeć na puszysty krem. Schłodzić.

Wykonanie:

Z wystudzonego biszkoptu ściąć powstałą w trakcie pieczenia górkę, nasączyć go mlekiem czekoladowym, posmarować schłodzonym kremem Kinder Bueno, na który wyłożyć ubitą z cukrem waniliowym śmietanę, powbijać wafelki Kinder Bueno i oprószyć wiórkami czekoladowymi.

Przed spożyciem wstawić do lodówki na 3-4h.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Batonikowo - pralinowe wypieki, Bez kategorii, Czekoladowe, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *