Śliwkowo-fioletowo

W ten pochmurny, deszczowy dzień naznaczony wiatrem pociągnę ciepły, drożdżowy temat, umieszczając przepis na cudownie mięciutkie w środku, zaś chrupkie z wierzchu bułeczki, nadziane porządną łyżką słodkiej masy serowej i kwaskowatymi, zachęcającymi fioletem śliwkami, przykrytymi nieskromną ilością kruszonki oraz cienkimi strużkami lukru. Idealne na jesień, sezonowe, po prostu pyszne 😉

Przepis na drożdżowe bułeczki ze śliwkami i twarożkiem (u mnie 10 sporych sztuk) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Ciasto:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 14 g drożdży
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 60 g masła (roztopionego i lekko przestudzonego)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 250 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego trzykrotnie)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 0,5 opakowania cukru waniliowego

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g masła

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki wrzątku

Dodatkowo:

  • 20 śliwek (odpestkowanych i przepołowionych)
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka lub wody

Sposób przygotowania:

Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem i cukrem waniliowym, zalać mlekiem podgrzanym do temperatury 40°C, wymieszać aż do rozpuszczenia – odstawić pod przykryciem na 1h.

Po upływie wskazanego czasu dodać resztę składników, pod koniec wlewając roztopione masło – wyrobić ciasto, uformować z niego kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1h.

Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 10 równych części, uformować okrągłe bułeczki, ułożyć je na 2 blaszkach, wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie – pozostawić pod przykryciem na 30 minut.

Gdy bułeczki podwoją objętość, dnem szklanki wykonać w nich wgłębienia, przyciskając ją mocno, prawie do samej blaszki, a powstałe miejsce wypełnić serowym nadzieniem (w misie miksera utrzeć wszystkie składniki na gładką masę), na którym należy poukładać po 4 ćwiartki śliwek (rozcięciem ku górze), zaś naokoło posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem lub wodą, a z wierzchu oprószyć kruszonką (połączyć podane powyżej produkty).

Piec około 18-20 minut, w temperaturze 190°C

Wyjąć. Wystudzić. Polukrować.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Bułki słodkie, Owocowe, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *