Dzisiaj kolejny ponury dzień, ale takie odpowiednio wpisują się w moją duszę…
…lepiej czuję.
Falbany rozszlochanych chmur kłębią się na szarym niebie.
Jarzębina kusi kształtem i kolorem.
Wieża złożona z przestudiowanych czasopism niebezpiecznie chyli się ku upadkowi.
Rozważam nad niewyjaśnionym.
Segreguję w głowie obejrzane filmy, przeczytane książki i odczute wiersze.
Słychać krzyk Natury.
Czarna kawa pobudza zmysły.
I żeby tak osłodzić życie Mnie a Tobie, podaję przepis na siostrzane ciasto tej oto diabolicznie czekoladowej kostki hiszpańskiej, a chodzi oczywiście o kostkę alpejską, czyli mięciuteńki, lecz trochę lepki biszkopt kakaowy, nasączony ponczem z dodatkiem kawowego likieru, z maślano-kajmakową masą przełamaną nutą ajerkoniaku i chrupkością śnieżnobiałych bezików, przykrytym puchem bitej śmietany z uroczym widelcowym wzorkiem.
I kiedy wydawałoby się, że to wszystko takie słodkie, takie nie do zniesienia, to okazuje się, że tam jest kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki oraz gorzkawe czekoladowe wiórki, co w jakiś tajemny sposób równoważy absolutnie wszystko.
Całość po prostu IDEALNA. Przerażająco SMAKOWITA. Zabójczo ELEGANCKA 😉
Przepis na kostkę alpejską (blacha o wymiarach 25x36cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
*jeśli ktoś z jakichś powodów (czy to smakowych, czy zdrowotnych, czy ot zwykłego kaprysu) nie chce dodawać do kremu ajerkoniaku, to można go zastąpić większą ilością masła i masy kajmakowej
Składniki:
Biszkopt:
- 90 g mąki pszennej (tortowej)
- 100 g cukru
- 4 jajka
- 35 g gorzkiego kakao
- szczypta soli
Krem kajmakowy z ajerkoniakiem i bezami:
- 350 g masła (miękkiego)
- 400 g masy kajmakowej
- 125 ml ajerkoniaku
- 2 łyżeczki kawy naturalnej (zmielonej)
- 300 g bezików (suchych w środku, nie piankowych)
Dodatkowo:
- 900 ml śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
- 50 g gorzkiej czekolady (startej na tarce)
- 125 ml przegotowanej wody + 3 łyżki likieru kawowego lub wódki (do nasączenia)
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, po czym stopniowo, cały czas ubijając, łyżka po łyżce wsypywać cukier. Następnie wlać żółtka – zmiksować. Na sam koniec wsypać mąkę przesianą z gorzkim kakao – wymieszać ręcznie, szpatułką.
Gotowe ciasto biszkoptowe wylać do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia formy -wyrównać.
Piec około 20-25 minut, w temperaturze 175 °C (do suchego patyczka)
Krem kajmakowy z ajerkoniakiem i bezami:
Masło utrzeć na puch, następnie wsypać kawę, wymieszać, po czym w kilku turach, cały czas miksując, dodawać kajmak. Po utarciu masy kremowej wlać strużką ajerkoniak – zmiksować. Na sam koniec delikatnie wmieszać pokruszone bezy.
Wykonanie:
Biszkopt nasączyć ponczem (woda+likier kawowy), posmarować dżemem z czarnej porzeczki, wyłożyć kajmakowy krem z ajerkoniakiem i bezami, wyrównać – schłodzić (około 3-4h). Po wyciągnięciu ciasta z lodówki, ubić śmietanę z 2 łyżkami cukru pudru i pokryć nią kajmakową masę. Wierzch oprószyć startą na tarce gorzką czekoladą (można też wykonać wzorek – ja zrobiłam go widelcem).