Kolejny jesienny sernik: z powidłami śliwkowymi, kakaowymi herbatnikami, polewą czekoladową i migdałami

Zgrywając zdjęcia natknęłam się na fotografię sernika, który upiekłam zeszłej jesieni i kompletnie o nim zapomniałam, a szkoda by było nie podać tutaj przepisu, bo pamiętam, że bardzo wszystkim smakował: kruchy spód (w wersji dla leniwych można go po prostu zastąpić herbatnikami kakaowymi – tak zresztą sugeruje autorka), kremowa masa serowa z pomarańczową nutą, powidła śliwkowe, warstwa herbatników, aksamitna polewa czekoladowa i płatki migdałów (równie wspaniale będą tutaj smakowały orzechy: najlepiej włoskie, pekan lub laskowe).

W zasadzie nie ma w tym wypieku nic skomplikowanego, więc musi się udać, do tego robi się błyskawicznie, harmonizuje z obecną porę roku i co najistotniejsze: jest pyszny 🙂

Przepis na sernik z powidłami śliwkowymi, kakaowymi herbatnikami, polewą czekoladową i migdałami (blacha o wymiarach 28x35cm ) (Przepis pochodzi z bloga: http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/)

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej (tortowej)
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego (z wiaderka)
  • 5 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1,5 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 łyżki kaszy manny
  • skórka i sok z 0,5 pomarańczy
  • szczypta soli

Polewa czekoladowa:

  • 125 g masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2-3 łyżki wrzątku

Dodatkowo:

  • 1 duże opakowanie herbatników kakaowych
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • płatki migdałów

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść – powstanie coś w rodzaju kruszonki, którą należy wylepić wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia formę. Następnie ponakłuwać spód widelcem.

Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)

Wyjąć i równomiernie rozprowadzić masę serową: żółtka utrzeć z cukrem na gęstą, jasnożółtą masę, do której należy wmieszać twaróg sernikowy, kaszę mannę i proszek budyniowy – zmiksować, po czym dodać skórkę otartą z pomarańczy, sok i olej. Na sam koniec połączyć z ubitymi ze szczyptą soli na sztywną pianę białkami.

Piec około 1h ,w temperaturze 170°C.

Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu posmarować powidłami śliwkowymi, przykryć herbatnikami kakaowymi, oblać polewą czekoladową (zagotować składniki) i oprószyć płatkami migdałowymi.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Przepisy, Serniki i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *