Niewielki straganik ustawiony w pobliżu piekarni uzmysłowił mi, że zaczął się sezon na czereśnie, bo właśnie one rozwielmożniły się na drewnianej tacy, nieopodal koszyczków po brzegi wypełnionych truskawkami.
Kupiłam.
A będąc dzieckiem nie kupowałam, tylko nocą, nielegalnie, zrywaliśmy ze znajomymi z drzew tych, którzy pośród bloków mieli domy, a obok tych domów drzewa, których gałęzie wprost uginały się od czereśni; zrywaliśmy całymi siatami, wierząc, że robimy to dla dobra sprawy, bowiem uprzedzimy łakome szpaki (nie biorąc pod uwagę łakomstwa własnego) – uprzedzaliśmy.
I z dodatkiem tych ciemnoczerwonych soczystości upiekłam błyskawiczne mini serniczki: ich spód stanowi kruche maślane ciasteczko, masa serowa jest idealnie kremowa, a wierzch pokrywa polewa z mlecznej czekolady.
Idealne na letni podwieczorek w ogrodzie (to tak w rozmarzeniu, bo spokojnie może być też w ciasnej kuchni, ciasnym pokoju, itd. – byle w miłym towarzystwie 😉 ).
Na blogu jest mało przepisów z użyciem czereśni, ale te, które są, naprawdę warto wypróbować:
Przepis na mini serniczki z czereśniami (10-12 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty; truskawki zamieniłam na czereśnie, dodałam polewę)
Składniki:
Spód:
- 10 kruchych, maślanych, okrągłych ciastek
Masa serowa:
- 250 g twarogu tłustego lub półtłustego (dwukrotnie zmielonego)
- 250 g serka ricotta
- 0,5 szklanki cukru
- 1 duże jajko
- 0,5 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (w sumie 20 g)
Polewa czekoladowa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 80 ml śmietany 30%
Dodatkowo:
- czereśnie (całe do ozdoby i poprzecinane na pół do masy serowej)
Sposób przygotowania:
Na spodzie każdej papilotki ułożyć maślane ciasteczko.
Wszystkie składniki na masę serową dokładnie zmiksować (ale niezbyt długo, by niepotrzebnie jej nie napowietrzyć) i rozdzielić pomiędzy papilotki. Dodatkowo powciskać w masę połówki czereśni (ja do każdej dawałam 6-7 połówek).
Piec około 30 minut, w temperaturze 160°C.
Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu oblać polewą czekoladową (podgrzać śmietanę, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, poczekać aż się rozpuści i wymieszać na gładki sos) i ozdobić całymi czereśniami.
Przechowywać w lodówce.