Oderwałam się na chwilę od książki, którą obecnie czytam, zagarnęłam ze sobą kubek kawy i przyszłam tu, by wstawić przepis na piętrowy tort, którego podstawę stanowią dość ciężkie, kleiste, mocno kakaowe blaty przełożone jedwabistym musem czekoladowym i świeżymi malinami.
Niech dodatek majonezu nikogo nie zraża, bo przecież on sam składa się z jajek oraz oleju, czyli składników zawsze do ciast dodawanych, ale należy pamiętać, że musi być to majonez naprawdę dobry jakościowo, delikatny w smaku, a nie ten typu light.
Przepis podaję za autorką, bo ja wykonałam mniejsze blaty (u mnie było to: 20cm, 15cm i 10cm), więc w oryginale ciasto jest jeszcze wyższe 😉
Przepis na Tort czekoladowy z malinami (tortownice o średnicy: 25cm, 20cm i 15cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Blat czekoladowy 25cm:
- 1,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 3/4 szklanki gorzkiego kakao
- 1 i 1/3 szklanki brązowego cukru
- 3/4 szklanki majonezu
- 3/4 szklanki mleka
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Blat czekoladowy 20cm:
- 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
- 0,5 szklanki gorzkiego kakao
- trochę mniej niż 1 szklanka brązowego cukru
- 0,5 szklanki majonezu
- 0,5 szklanki mleka
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Blat czekoladowy 15cm:
- 0,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1/4 szklanki gorzkiego kakao
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki majonezu
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Mus czekoladowy:
- 450 ml śmietany 36%
- 150 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 500 g malin (do ozdoby)
- cukier puder (do oprószenia)
Sposób przygotowania:
Blaty czekoladowe (czynność powtórzyć 3 razy – oddzielnie do każdego blatu):
Kawę zaparzyć we wrzącym mleku, ostudzić.
W misce, przy pomocy rózgi kuchennej, wymieszać: majonez, ostudzoną kawę i brązowy cukier. Do gładkiej mieszanki wsypać mąkę przesianą z gorzkim kakao oraz sodą oczyszczoną – wymieszać ręcznie, rózgą, do dokładnego połączenia się składników (powinna powstać gęsta, jednolita masa).
Gotowe ciasto przelać do tortownicy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 170°C zależności od wielkości tortownicy:
25 cm. około 40 minut
20cm. około 35 minut
15cm. około 30 minut
Wyjąć z piekarnika. Wystudzić.
Mus czekoladowy (TRZEBA PRZYGOTOWAĆ DZIEŃ WCZEŚNIEJ):
W małym garnuszku podgrzać śmietanę z cukrem pudrem do wrzenia, następnie wrzucić do niej połamaną gorzką czekoladę, na chwilę odstawić i wymieszać do połączenia i powstania gładkiego sosu. Wystudzić i schłodzić w lodówce przez minimum 12h. Po upływie tego czasu ubić do otrzymania gęstego czekoladowego musu.
Wykonanie:
Poszczególne blaty tortu układać na sobie, zaczynając od największego, przekładając je kremem czekoladowym i malinami. Z wierzchu oprószyć cukrem pudrem.
Przechowywać w lodówce.