Rolada „Poziomkowe Raffaello”

Wyczuwam, że dzisiejszy ciepły dzień jest w tym roku jednym z tych ostatnich (albo szczerzej: chciałabym by tak było, bo pragnę już złotej, melancholijnej, rozpłakanej deszczem jesieni), więc tak na sezonowe owocowe pożegnanie proponuję upiec tę oto, uwaga: ROLADĘ, która była pierwszą, absolutnie pierwszą w moim życiu (no ta udana była drugą, ponieważ pierwsza została rozsmarowana na zbyt dużej blaszce, do tego chwilkę dłużej pieczona, w efekcie skruszyła mi się w trakcie zawijania – Boże, jaka byłam zła, to tylko Ty Wiesz xD Dodatkowym pocieszeniem przy drugiej okazało się to, że w miarę równo rozprowadziłam krem i bezproblemowo umieściłam galaretkę).

Sam biszkopt należy do tych niesamowicie delikatnych, puszystych, a skropiony poziomkową wódką (lub w wersji bezalkoholowej, na którą ja się zdecydowałam: herbatą poziomkową z cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny) zyskuje owocową wilgoć letniego poranka, który uzupełnia gęsta śmietanowa masa z chrupiącymi wiórkami kokosowymi i paskiem poziomkowej galaretki.

Przed podaniem wierzch można przyozdobić kremowymi kwiatuszkami, potem oprószyć cukrem pudrem i obsypać świeżymi, maleńkimi poziomkami – niestety upiekłam ją wtedy, gdy nie są już dostępne, ale nic straconego, bo i tak jest wspaniała: aksamitna, mięciutka, lekka, subtelnie słodka i idealnie kremowa 😉

Ps. robi się ją zadziwiająco szybko!

Przepis na roladę „Poziomkowe Raffaello” (blacha o wymiarach 43x28cm) (Przepis na biszkopt pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty, a na krem z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html; podwoiłam wszystkie składniki poza wiórkami kokosowymi)

Składniki:

Biszkopt:

  • 40 g mąki pszennej (tortowej)
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 3 duże jajka (białka i żółtka osobno)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Kokosowy krem śmietanowy:

  • 375 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany 36%
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 4,5 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • galaretka poziomkowa (już gotowa)
  • wódka o smaku poziomkowym lub herbata poziomkowa z cytryną posłodzona 1 łyżeczką cukru (do nasączenia)
  • cukier puder (do oprószenia)
  • świeże poziomki (do ozdoby)

*w wersji wegetariańskiej należy użyć galaretki z agarem

Sposób przygotowania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym powoli, łyżka po łyżce, cały czas miksując, wsypać cukier. Następnie dodać żółtka – połączyć. Na sam koniec delikatnie, ręcznie, przy pomocy szpatułki, wmieszać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.

Gotowe ciasto rozprowadzić równomiernie po dużej blaszce o niskich brzegach wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Przygotować lniany ręcznik kuchenny i oprószyć go cukrem pudrem.

Piec około 12 minut, w temperaturze 170 °C (wstawić do nagrzanego piekarnika)

Ciasto wyjąć z piekarnika, obrócić do góry dnem, przełożyć na lniany ręcznik, usunąć papier i zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku (razem z ręcznikiem) – odstawić do wystudzenia.

W tym czasie przygotować krem: kremówkę krótko zmiksować z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem, a gdy krem stanie się gęsty i aksamitny należy wmieszać wiórki kokosowe.

Wykonanie:

Wystudzoną roladę odwinąć, usunąć ręcznik, skropić ponczem herbacianym lub wódką, rozsmarować krem (uprzednio odkładając trochę do ozdoby) i tuż przy krawędzi dłuższego boku ułożyć pasek stężałej galaretki poziomkowej. Roladę zwinąć w taki sam sposób jak była zwinięta wraz z ręcznikiem – schłodzić przez co najmniej 3-4h.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, udekorować kwiatuszkami z pozostałego kremu i świeżymi poziomkami.

Przechowywać w lodówce.

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Batonikowo - pralinowe wypieki, Bez kategorii, Owocowe, Przepisy, Rolady i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *