Po łuszczących od starej farby parapetach bębni deszcz, a ja nerwowo bębnię palcami po czarnym biurku.
W jednym wazonie mam ususzone róże, w drugim dorodne słoneczniki, a w trzecim fioletowe goździki.
Wciągam dym palących się kadzidełek.
Z uporem wpatruję w roztańczony płomień świeczki.
Piję piankową kawę oprószoną cynamonem.
I w głowie mi się nie mieści, że się stało, a stać nie musiało, bo ludzkiego sensu nie ma w tym za grosz i nikomu tu nie jest z tym lepiej, a Boski umysł i Boskie wyjaśnienia zarezerwowane dla Boga.
Oba psy śpią i w psich nosach mają troski śmiertelników.
Czasem tak bardzo nie mam ochoty na nic.
Dręczą mnie koszmary, a jawę mylę ze snem.
Jestem tak potwornie zła i tak potwornie rozżalona, że nawet nie mam siły myśleć.
A im więcej piekę, to tylko znaczy, że muszę zająć czymś ręce, bo zwyczajnie popadnę w obłęd…
Ja rozładuję wzrastający gniew – bliscy zjedzą kolejny kawałek ciasta.
Teraz taka jesienna pora, więc sezon na gruszki – ja ugotowałam je w cukrowo-korzennym syropie i ułożyłam na gęstym śmietankowym kremie, który znajduje się pomiędzy dwoma niewyobrażalnie kruchymi blatami zwieńczonymi słodką, chrupiącą bezą.
To ciasto po prostu rozpływa się w ustach 😉
Inne przepisy z gruszkami dostępne na blogu:
1. Ciasto czekoladowe z gruszkami
2. Sernik orzechowy z gruszkami
3. Tartaletki z kremem czekoladowym oraz gruszkami
4. Gruszkowo-karmelowe bułeczki drożdżowe
Przepis na gruszki w syropie (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
- 4 duże gruszki
- 600 ml wody
- 250 g cukru
- sok wyciśnięty z 1 niedużej cytryny
- ziarenka z 2 lasek wanilii
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 laska cynamonu
- 2 goździki
Sposób przygotowania:
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki.
Umieścić w garnku, zalać wodą, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i doprawić przyprawami.
Gotować na bardzo małym ogniu (przez połowę czasu pod przykryciem) do momentu aż staną się miękkie (trwa to około 12-15 minut).
Zdjąć z palnika. Wystudzić w syropie.
Przed użyciem do deserów należy je delikatnie odcedzić i lekko osuszyć.
Przepis na kruche ciasto z gruszkami, kremem i bezą (dwie blachy o wymiarach 25x20cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://ilovebake.pl/)
Składniki:
Ciasto:
- 130 g mąki pszennej (tortowej)
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 100 g masła
- 4 duże żółtka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:
- 4 duże białka
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
Krem:
- 400 ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody
*w wersji wegetariańskiej żelatynę należy zastąpić agarem lub zagęścić śmietanę dodając trochę serka mascarpone
Dodatkowo:
- gruszki w syropie (mogą być z puszki, ale one do pięt nie dorastają tym zrobionym samodzielnie)
Sposób przygotowania:
Z podanych powyżej składników zagnieść ciasto, podzielić je na dwie części i każdą wcisnąć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy.
Białko zmiksować ze szczyptą soli na sztywno, po czym powoli, łyżka po łyżce, wsypywać cukier. Następnie dodać przesianą mąkę i sok z cytryny – połączyć. Powstała masa powinna być gęsta i lśniąca.
Bezę podzielić na pół i każdą połowę rozsmarować na kruchym cieście.
Obie formy wstawić jednocześnie do piekarnika.
Piec około 50-60 minut, w temperaturze 150 °C (wstawić do nagrzanego piekarnika; beza ma być chrupiąca z wierzchu)
Blaty wyjąć. Wystudzić.
Przygotować krem: żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie – wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, po czym, cały czas miksując, wlać cieniutkim strumieniem wystudzoną żelatynę.
Wykonanie:
Pierwszy blat ciasta ułożyć bezą do dołu, rozsmarować krem, poukładać odcedzone i osuszone gruszki i przykryć drugim blatem – tym razem bezą do góry – schłodzić.
Przechowywać w lodówce.