Kruche ciasto z gruszkami, kremem i bezą

Po łuszczących od starej farby parapetach bębni deszcz, a ja nerwowo bębnię palcami po czarnym biurku.

W jednym wazonie mam ususzone róże, w drugim dorodne słoneczniki, a w trzecim fioletowe goździki.

Wciągam dym palących się kadzidełek.

Z uporem wpatruję w roztańczony płomień świeczki.

Piję piankową kawę oprószoną cynamonem.

I w głowie mi się nie mieści, że się stało, a stać nie musiało, bo ludzkiego sensu nie ma w tym za grosz i nikomu tu nie jest z tym lepiej, a Boski umysł i Boskie wyjaśnienia zarezerwowane dla Boga.

Oba psy śpią i w psich nosach mają troski śmiertelników.

Czasem tak bardzo nie mam ochoty na nic.

Dręczą mnie koszmary, a jawę mylę ze snem.

Jestem tak potwornie zła i tak potwornie rozżalona, że nawet nie mam siły myśleć.

A im więcej piekę, to tylko znaczy, że muszę zająć czymś ręce, bo zwyczajnie popadnę w obłęd…

Ja rozładuję wzrastający gniew – bliscy zjedzą kolejny kawałek ciasta.

Teraz taka jesienna pora, więc sezon na gruszki – ja ugotowałam je w cukrowo-korzennym syropie i ułożyłam na gęstym śmietankowym kremie, który znajduje się pomiędzy dwoma niewyobrażalnie kruchymi blatami zwieńczonymi słodką, chrupiącą bezą.

To ciasto po prostu rozpływa się w ustach 😉

Inne przepisy z gruszkami dostępne na blogu:

1. Ciasto czekoladowe z gruszkami

2. Sernik orzechowy z gruszkami

3. Tartaletki z kremem czekoladowym oraz gruszkami

4. Gruszkowo-karmelowe bułeczki drożdżowe

Przepis na gruszki w syropie (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

  • 4 duże gruszki
  • 600 ml wody
  • 250 g cukru
  • sok wyciśnięty z 1 niedużej cytryny
  • ziarenka z 2 lasek wanilii
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 laska cynamonu
  • 2 goździki

Sposób przygotowania:

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki.

Umieścić w garnku, zalać wodą, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i doprawić przyprawami.

Gotować na bardzo małym ogniu (przez połowę czasu pod przykryciem) do momentu aż staną się miękkie (trwa to około 12-15 minut).

Zdjąć z palnika. Wystudzić w syropie.

Przed użyciem do deserów należy je delikatnie odcedzić i lekko osuszyć.

Przepis na kruche ciasto z gruszkami, kremem i bezą (dwie blachy o wymiarach 25x20cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://ilovebake.pl/)

Składniki:

Ciasto:

  • 130 g mąki pszennej (tortowej)
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 4 duże żółtka
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:

  • 4 duże białka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

Krem:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody

*w wersji wegetariańskiej żelatynę należy zastąpić agarem lub zagęścić śmietanę dodając trochę serka mascarpone

Dodatkowo:

  • gruszki w syropie (mogą być z puszki, ale one do pięt nie dorastają tym zrobionym samodzielnie)

Sposób przygotowania:

Z podanych powyżej składników zagnieść ciasto, podzielić je na dwie części i każdą wcisnąć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy.

Białko zmiksować ze szczyptą soli na sztywno, po czym powoli, łyżka po łyżce, wsypywać cukier. Następnie dodać przesianą mąkę i sok z cytryny – połączyć. Powstała masa powinna być gęsta i lśniąca.

Bezę podzielić na pół i każdą połowę rozsmarować na kruchym cieście.

Obie formy wstawić jednocześnie do piekarnika.

Piec około 50-60 minut, w temperaturze 150 °C (wstawić do nagrzanego piekarnika; beza ma być chrupiąca z wierzchu)

Blaty wyjąć. Wystudzić.

Przygotować krem: żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie – wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, po czym, cały czas miksując, wlać cieniutkim strumieniem wystudzoną żelatynę.

Wykonanie:

Pierwszy blat ciasta ułożyć bezą do dołu, rozsmarować krem, poukładać odcedzone i osuszone gruszki i przykryć drugim blatem – tym razem bezą do góry – schłodzić.

Przechowywać w lodówce.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Owocowe, Przekładane, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *