Na zewnątrz monotonne kap, kap, kap, a krajobraz widziany jakby zza pokrytego sadzą szkiełka.
Deszcz wypełnił wszystkie zagłębienia gruntu.
Niebo ma bladosine zabarwienie, jak gdyby ktoś się pomylił i do białego prania wrzucił czarną koszulkę, a ślimaki zbyt dzielnie przechodzą na drugą stronę chodnika – chyba czują się nieśmiertelne; podobnie jest z ludźmi.
Chłód dyryguje nastrojem i modą.
Na powiekach przysiadł mi sen, ale to nie najgorsze: najgorsza jest zmęczona Dusza.
Miałam dodać recenzję książki, jednak wyciągnęłam z piekarnika tak smaczne bułki do burgerów, że aż egoistycznie się tym przepisem nie podzielić; celowo użyłam słowa burger, bo ja akurat mam na myśli wegeburgera (na przykład z „kotletem” z ciecierzycy, buraka, kaszy jaglanej, czerwonej fasoli, batata, marchewki, kalafiora, zielonego groszku, cukinii, bakłażana, szpinaku, komosy ryżowej, itp.), ale i ham i chees pewnie może być w takiej jadany, dla tych, co mogą i co lubią.
W zasadzie to nie istnieje tutaj nawet porównanie do tych sklepowych, bo od zarania wiadomo, że to domowe jest najlepsze, a te są po prostu genialne: wyrośnięte, pulchne, w środku puszyste, a z zewnątrz z chrupiącą, zarumienioną, maślaną, oprószoną sezamem skórką – a jak pachną, a jakie są sycące!
Inne przepisy na pieczywo dostępne na blogu (niestety w trakcie przenoszenia bloga niektóre zdjęcia mi się wykasowały, ale jak gdzieś je znajdę, to od razu wstawię):
- Odrywany chlebek z pietruszką, czosnkiem i parmezanem
- Ziołowe bułeczki z masłem czosnkowym
- Garlic knots
- Drożdżowe zawijańce z pomidorowym pesto
- Cebularze
- Warstwowe bułeczki w kształcie serc
- Wytrawne bułeczki dyniowe
- Nadziewane bułeczki
- Domowe bułki do kebabów
- Domowa tortilla
- Drożdżowe bułeczki z papryką, rzodkiewką i szczypiorkiem
Przepis na bułki do burgerów (6 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: https://nietylkopasta.pl/)
Składniki:
- 500 g mąki pszennej (tortowej)
- 7-8 g suchych drożdży lub 15 g świeżych
- 150 ml mleka
- 150 ml wody
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
Dodatkowo:
- 1 łyżka roztopionego masła
- 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka
- ziarna sezamu (do oprószenia)
Sposób przygotowania:
Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, solą oraz cukrem. Następnie wlać mleko, wodę, dodać jajko oraz masło – ze składników wyrabiać ciasto do momentu aż stanie się miękkie i elastyczne, po czym włożyć do oprószonej mąką miski i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 40 minut.
Po upływie wskazanego czasu ciasto podzielić na 6 równych części i uformować z nich okrągłe bułeczki – ułożyć je w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
Wyrośnięte bułeczki najpierw posmarować z wierzchu roztopionym masłem, a potem jajkiem wymieszanym z mlekiem. Na sam koniec oprószyć je sezamem.
Piec około 16-20 minut, w temperaturze 200°C (wstawić do nagrzanego piekarnika; upieczone są wyrośnięte i rumiane z wierzchu).
Wyjąć. Wystudzić.
Coś do posłuchania…
źródło: https://www.youtube.com/watch?v=vptD8pVww2Y
Jest tyle rzeczy o których krzyczeć chcę
przezornie milczę
by w szumie się nie zgubić
i z kalendarza zrzucam kartki dzień za dniem
by po ich tropie do siebie móc powrócić (…)