Jesienny torcik: cynamonowo-cukiniowy z orzechami i kremem ananasowym

Nadszedł czas, by upiec coś jesiennego, ale z tropikalną nutą – tym razem w formie eleganckiego torciku, który zachęca nostalgicznym wyglądem i korzennym aromatem: są mięciutkie, dość puszyste, dzięki dodatkowi cukinii wilgotne (ale nie ciężkie i nie błotniste) cynamonowe blaty, w których przyjemnie chrupią orzechy włoskie, pomiędzy nimi cudownie orzeźwiający, gęsty, aksamitny budyniowy krem ananasowy oraz plasterki soczystego ananasa, a z wierzchu błyszcząca polewa z gorzkiej czekolady – jest naprawdę pysznie, a do tego baaardzo szybko, bo ciasto powstaje z ręcznego wymieszania składników (autorka sugerowała osobne ubicie jajek z cukrem i olejem, ale ja tego nie zrobiłam, a mimo to się udało) – to do roboty? Tak, by zdążyć jeszcze przed niedzielnym popołudniem 😉

Dla fanów wypieków z dodatkiem warzyw mam jeszcze propozycję na muffiny cukiniowo-nutellowe, ciasto marchewkowe z powidłami śliwkowymi i masą z serka kremowego oraz chrupiące ciasteczka marchewkowe, a dla tych, co lubują się w wysokich ciastach przekładanych jesienne ciasto warstwowe (bakaliowy spód, kakaowy biszkopt, masa jabłkowa, krówkowa maślano-budyniowa, krem orzechowy, kakaowe herbatniki, powidła śliwkowe i polewa czekoladowa).

Przepis na jesienny torcik: cynamonowo-cukiniowy z orzechami i kremem ananasowym (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://ostra-na-slodko.pl/; dodałam polewę, dodatkowego ananasa i orzechy)

Składniki:

Cynamonowe ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 3 jajka 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 0,5 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 szklanka startej cukinii
  • 4 plastry pokrojonego w kostkę ananasa z puszki
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem ananasowy:

  • 1 szklanka syropu ananasowego z puszki
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)
  • 1 pełna łyżka cukru
  • 150 g miękkiego masła

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietany 30%

Dodatkowo:

  • 5 plasterków ananasa z puszki
  • orzechy włoskie (do ozdoby)

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto cynamonowe wrzucić do miski i wymieszać (na sam koniec dodać pokrojonego w kostki ananasa i posiekane orzechy włoskie); można ręcznie, przy użyciu trzepaczki.

Gotowe ciasto przelać do tortownicy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 1h, w temperaturze 180°C.

Wyjąć. Wystudzić.

W tym czasie przygotować krem ananasowy: 3/4 szklanki syropu ananasowego zagotować z cukrem, a gdy zacznie wrzeć wlać do niego rozrobiony w reszcie soku budyń waniliowy – gotować do gęstości. Zdjąć z palnika. Wystudzić. Chłodny budyń zmiksować na puszysty krem z miękkim masłem.

Wystudzone ciasto cynamonowe przekroić na 2 blaty – pierwszy blat ułożyć na paterze, równomiernie posmarować kremem ananasowym, poukładać przekrojone na pół plasterki ananasa z puszki, przycisnąć drugim blatem, z wierzchu oblać polewą czekoladową (podgrzać śmietanę, a gdy zacznie wrzeć zdjąć ją z palnika i wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) i ozdobić orzechami włoskimi.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Owocowe, Przepisy, Przepisy, Torty i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *