Szarlotka tatrzańska

Upiekłam już kruche kakaowe ciasto ze śliwkami i budyniem, z gruszkami nawet 2, bo tartę i drożdżowe, z kawą również 2: torcik Dacquoise  oraz drożdżowe z morelami i serem – nadeszła więc pora na coś z jabłkami (potem pewnie z dynią i orzechami!), bo jesień pachnie i chrupie właśnie (a raczej między innymi) nimi 😉

Natchniona sierpniowym pobytem w Tatrach postanowiłam przywieźć w pamięci ze sobą coś lokalnego, co samodzielnie tutaj stworzę, a był to właśnie widok tatrzańskiej szarlotki, która zerkała na mnie praktycznie zza każdej tamtejszej witryny i z każdej kawiarnianej karty.

Ta szarlotka różni się od pozostałych tym, że po pierwsze zawiera małą ilość kruchego ciasta, po drugie imponująco dużo jabłek, a po trzecie te jabłka nie są tarte, tylko krojone w cieniuteńkie plasterki i układane warstwowo, co po upieczeniu prezentuje się przepięknie; niczym górskie piętra!

Całość, pachnąca i smakująca masłem, delikatną kwaskowatością, słodkim pudrem oraz ostrawym cynamonem, po prostu rozpływa się w ustach 😉

Z jabłkami polecam również:

  1. Szarlotkę różaną z kratką 
  2. Deserową szarlotkę królewską
  3. Jabłecznik z połówek
  4. Jesienny sernik z jabłkami
  5. Ciasto kokosowe z jabłkami
  6. Czekoladowe ciasto z jabłkami
  7. „Niebo w gębie” – staromodne ciasto jabłkowo-orzechowe
  8. Wegańską szarlotkę
  9. Prażone jabłko

Przepis na szarlotkę tatrzańską (blacha o wymiarach 24×34 cm) (Przepis pochodzi z bloga: https://smacznapyza.blogspot.com/ )

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (tortowej lub krupczatki)
  • 80 g cukru pudru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 250 g masła
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 12 g proszku do pieczenia

Nadzienie jabłkowe:

  • 3 kg twardych jabłek
  • 6-7 płaskich łyżek cukru
  • 1 płaska łyżka cynamonu

Dodatkowo:

  • cukier puder (do oprószenia wierzchu)
  • bułka tarta (do oprószenia spodu)

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 2 części (2/3 i 1/3), z każdej uformować kulę, owinąć folią spożywczą: większą schłodzić w lodówce przez 30 minut, a mniejszą w zamrażalniku.

W tym czasie przygotować nadzienie: jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, poprzecinać na ćwiartki i posiekać w jak najcieńsze plasterki – całość wymieszać z cukrem oraz cynamonem.

W blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia umieścić na spodzie większą część ciasta, posypać bułką tartą, poukładać posiekane jabłka warstwami tak, by na siebie zachodziły (chodzi o to, by nie było wolnych przestrzeni) i posypać wiórkami startego ciasta schłodzonego w zamrażalniku.

Piec około 60-80 minut, w temperaturze 180°C.

Wyjąć i odstawić na całą noc, by dobrze ostygło i stężało.

Przed podaniem oprószyć z wierzchu cukrem pudrem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Jabłeczniki, szarlotki, z jabłkami, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *