Tuż przed nadchodzącą niedzielą dodaję przepis na nieskomplikowane, a jakże smaczne jesienne ciasto, które można wykonać szybciutko (autorka sugerowała osobne ubijanie masła i dodawanie składników partiami, ale ja postanowiłam zaryzykować i postąpić z tym ciastem jak z muffinowym, czyli w jednej misce mokre, w drugiej suche, potem razem, a wszystko bez użycia miksera – i udało się) jeszcze jutro tak, by w złote popołudnie raczyć się nim z najbliższymi 😉
A jest to kolejne po przepysznym cukiniowym wypieku z kremem ananasowym warzywne, wilgotne, ciut kleiste i od cynamonu oraz gałki muszkatołowej baardzo aromatyczne ciasto, tym razem marchewkowe, także upieczone na kształt torciku, lecz przełożone gęstym, niezbyt słodkim kremem kokosowym na bazie naturalnego serka „Łaciatego” (serek ma lekko słonawy smak, więc jeśli ktoś woli słodsze kremy, to trzeba dosypać więcej cukru pudru) i mascarpone, na którym są poukładane brzoskwinie z puszki (znajdują się również w cieście; należy pamiętać, by dobrze je odsączyć), wzbogacone kwaskowatymi powidłami śliwkowo-daktylowymi (dorwałam dzisiaj w „Netto” taki mały słoiczek firmy „Helcom” – są bezcukrowe – ale mogą być po prostu śliwkowe), a z wierzchu dla przyjemnej chrupkości oprószone posiekanymi orzechami laskowymi.
Ważne, by marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach, w innym wypadku jej smak będzie bardzo wyczuwalny.
Ciasto długo zachowuje świeżość, jest eleganckie i naprawdę hojne w jesienne smaki, a w połączeniu z kawą stanowi duet idealny 😉
Mam już coś z cukinią i coś z marchewką, więc kolejna musi być dynia.
Inne marchewkowe przepisy:
2. Ciasto marchewkowe z powidłami śliwkowymi i masą kremową
3. Wegański piernik marchewkowy z kremem z tofu i suszonymi owocami
4. Budyń marchewkowo-pomarańczowy
Przepis na Torcik marchewkowo-brzoskwiniowy z powidłami daktylowymi, kremem kokosowym i orzechami laskowymi (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://ilovebake.pl/; podaję z moimi zmianami, które przede wszystkim dotyczą kremu i sposobu wykonania ciasta)
Składniki:
Ciasto:
- 210 g mąki pszennej (tortowej)
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki brzoskwini z puszki (pokrojonej na kawałeczki)
- 3 szklanki surowej marchewki (drobno startej)
- 3 jajka
- 150 g masła (roztopionego i wystudzonego)
- 1/3 szklanki mleka
- szczypta soli
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2,5 łyżeczko sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Krem kokosowy:
- 250 g serka mascarpone
- 270 g „Łaciatego” serka śmietankowego naturalnego
- 75 g miękkiego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka aromatu śmietankowego
Dodatkowo:
- 4 łyżki powideł śliwkowo-daktylowych
- 4 połówki brzoskwiń z puszki
- posiekane orzechy laskowe
Sposób przygotowania:
W jednej misce wymieszać mokre składniki, w drugiej suche – zawartość obu misek dokładnie połączyć, a na sam koniec delikatnie wmieszać startą marchew i pokrojone w dość drobną kostkę brzoskwinie z puszki.
Ciasto przełożyć do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Piec około 40 minut, w temperaturze 180°C.
Wyjąć. Wystudzić.
W tym czasie przygotować krem kokosowy: masło zmiksować na puch, po czym, cały czas miksując, dodać mascarpone i naturalny serek „Łaciaty”, a w dalszej kolejności pozostałe składniki – wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wystudzone ciasto przekroić na pół. Pierwszy blat posmarować powidłami śliwkowo-daktylowymi, wyłożyć 3/4 kremu, poukładać na nim pokrojone, dobrze odsączone z syropu brzoskwinie
przycisnąć drugim blatem, posmarować pozostałym kremem i z wierzchu, naokoło, oprószyć posiekanymi orzechami laskowymi.
Schłodzić, by krem odpowiednio się zagęścił.
Przechowywać w lodówce.