Dzisiaj przepis na czekoladowo-gruszkowy tort: elegancki, wysoki, przeznaczony na szczególne uroczystości.
Jasny, puchaty, mięciutki biszkopt z mojego ulubionego przepisu (zawsze się udaje), nasączony gruszkowym likierem, posmarowany gruszkową konfiturą (może być dżem), przełożony aksamitnym kremem na bazie gorzkiej czekolady, serka mascarpone i ubitej na sztywno kremówki oraz pokrojonymi w kostkę gruszkami odsączonymi z syropu, obklejony naokoło płatkami czekolady, a z wierzchu ozdobiony kwiatami z tegoż samego kremu czekoladowego, drobniej pokrojonymi gruszkami i ciastkami w polewie czekoladowej (ja użyłam „Oreo”).
Wbrew pozorom (czekolada, duża ilość kremu) tort nie należy do zbyt słodkich wypieków, więc jeśli ktoś woli słodsze smaki, to trzeba dosypać do kremu więcej cukru pudru, ale ponieważ nie jest aż tak słodki, to tylko oznacza, że można zjeść większy kawałek, a nawet dwa, pod rząd 😉
A poniżej przepisy na inne sprawdzone torty w czekoladowych klimatach:
- Tort węgierski
- Tort Szwarcwaldzki
- Musowy tort czekoladowy z mini ptysiami
- Tort Sachera
- Elegancki bezowy torcik Dacquoise
- Tort michałkowy
- Musowy torcik czekoladowy z wiśniami
- Czekoladowy tort z malinami
- Torcik Cassis
- Kakaowy torcik z kremem, frużeliną i owocami lata
- Tort z kremem czekoladowym i truskawkami
- Wafelkowy torcik z malinami i bezami
- Kakaowy torcik z kremem kefirowy i śliwkami w czekoladzie
- Tort miętowo-czekoladowy
- Tort wiśniowo-czekoladowy
- Torcik musowy potrójnie czekoladowy
Przepis na tort czekoladowo-gruszkowy (tortownica o średnicy 23 cm) (Przepis na biszkopt pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Biszkopt (należy upiec dwukrotnie):
- 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 5 jajek
- szczypta soli
Krem czekoladowy:
- 600 ml śmietany 36%
- 375 g serka mascarpone
- 300 g gorzkiej czekolady
- 6 płaskich łyżek cukru pudru
Dodatkowo:
- 2 puszki gruszek w syropie
- 2 słoiki konfitury gruszkowej
- płatki gorzkiej czekolady (do ozdoby)
- ciastka „Oreo” (lub inne) w polewie czekoladowej (do ozdoby)
- likier gruszkowy (do nasączenia)
Sposób przygotowania:
Gruszki pokroić w kostkę i odstawić do dokładnego odsączenia.
Trzeba je podzielić na 4 części ( w tym ta do ozdoby wierzchu musi być pokrojona drobniej).
Biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli, po czym powoli, łyżka po łyżce, wsypać cukier, następnie, cały czas miksując, wlać żółtka. Na sam koniec masę jajeczną wymieszać ręcznie, szpatułką, z przesianymi mąkami.
Ciasto przelać do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia tortownicy.
Piec około 35-40 minut, w temperaturze 170°C
Wyjąć. Wystudzić. Ściąć górę i przekroić na 2 blaty.
Czynność powtórzyć, ponieważ tort składa się z 4 blatów.
Krem czekoladowy:
Gorzką czekoladę roztopić w mikrofali lub w kąpieli wodnej – wystudzić – śmietanę ubić na sztywno z serkiem mascarpone i cukrem pudrem, a na sam koniec wlać czekoladę – połączyć.
Odłożyć kilka łyżek na ozdobienie wierzchu (około 3-4 łyżek), a resztę kremu podzielić na 5 równych części (4 piętra + boki).
Wykonanie:
Pierwszy blat ułożyć na paterze, nasączyć likierem gruszkowym, posmarować konfiturą gruszkową, na nią wyłożyć krem czekoladowy i pokrojone w kostkę gruszki, przycisnąć drugim blatem i powtarzać czynność aż do skończenia blatów.
Tort naokoło posmarować kremem i poprzyklejać płatki gorzkiej czekolady.
Wierzch ozdobić kwiatuszkami zrobionymi z odłożonego kremu, drobno pokrojonymi gruszkami (na zasadzie naprzemiennie wypełnianych trójkątów) oraz ciastkami oblanymi czekoladą.
Wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc), by dobrze się schłodził.