Rolada dyniowa z orzechowym kremem, powidłami i czekoladą

O moim oczarowaniu dynią mogłabym pisać poematy, zatem jak tylko pojawia się na straganach to zabieram ją ze sobą do domu, by czarować 😉

Tym razem wyczarowałam przepyszną roladę dyniową z kwaskowatymi powidłami śliwkowymi i gęstym kremem na bazie śmietany, serka mascarpone oraz masła orzechowego, z wierzchu oprószoną cukrem pudrem i oblaną zawijasami z gorzkiej czekolady.

Rolada jest mięciutka, niezbyt słodka, lekka, bardzo aromatyczna, a do tego naprawdę błyskawiczna i prosta w wykonaniu.

 

Inne przepisy z dynią dostępne na blogu:

  1. Torcik dyniowo-pomarańczowy z kremem orzechowym, białą czekoladą i pekanami
  2. Sernik z musem dyniowym
  3. Drożdżowy chlebek dyniowy z powidłami i grubym cukrem
  4. Babeczki dyniowe z pomarańczową glazurą
  5. Pełnoziarniste muffiny dyniowo-orzechowe z cynamonowym lukrem
  6. Dyniowa babka
  7. Pumpkin spice latte
  8. Tort piernikowy z kremem dyniowym
  9. Drożdżowe ślimaczki cynamonowo-dyniowe do odrywania
  10. Cynamonowe pierożki z dynią

Przepis na roladę dyniową z orzechowym kremem, powidłami i czekoladą (blacha o wymiarach 43x28cm) (Przepis na ciasto pochodzi z bloga: https://ilovebake.pl/; podaję z moimi zmianami)

Składniki:

Ciasto dyniowe:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 3/4 szklanki puree z dyni 
  • 1 szklanka cukru
  • 3 duże jajka 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Orzechowy krem:

  • 100 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 340 g masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

  • 4-5 łyżek gęstych powideł śliwkowych
  • 10 kostek gorzkiej czekolady
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Jajka zmiksować z cukrem na gęstą, puszystą, jasnożółtą masę. Następnie dodać puree z dyni – zmiksować. Na sam koniec wsypać mąkę przesianą z proszkiem, solą oraz cynamonem – połączyć.

Gotowe ciasto rozprowadzić równomiernie po dużej blaszce o niskich brzegach wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Przygotować lniany ręcznik kuchenny i oprószyć go cukrem pudrem.

Piec około 15-20 minut, w temperaturze 180 °C (wstawić do nagrzanego piekarnika).

Ciasto wyjąć z piekarnika, obrócić do góry dnem, przełożyć na lniany ręcznik, usunąć papier i zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku (razem z ręcznikiem) – odstawić do wystudzenia.

Wystudzoną roladę rozwinąć, posmarować powidłami, na nich równomiernie rozprowadzić orzechowy krem (wszystkie składniki zmiksować), zwinąć, z wierzchu oprószyć cukrem pudrem i ozdobić roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą – schłodzić.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Przepisy, Rolady. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *