O moim oczarowaniu dynią mogłabym pisać poematy, zatem jak tylko pojawia się na straganach to zabieram ją ze sobą do domu, by czarować 😉
Tym razem wyczarowałam przepyszną roladę dyniową z kwaskowatymi powidłami śliwkowymi i gęstym kremem na bazie śmietany, serka mascarpone oraz masła orzechowego, z wierzchu oprószoną cukrem pudrem i oblaną zawijasami z gorzkiej czekolady.
Rolada jest mięciutka, niezbyt słodka, lekka, bardzo aromatyczna, a do tego naprawdę błyskawiczna i prosta w wykonaniu.
Inne przepisy z dynią dostępne na blogu:
- Torcik dyniowo-pomarańczowy z kremem orzechowym, białą czekoladą i pekanami
- Sernik z musem dyniowym
- Drożdżowy chlebek dyniowy z powidłami i grubym cukrem
- Babeczki dyniowe z pomarańczową glazurą
- Pełnoziarniste muffiny dyniowo-orzechowe z cynamonowym lukrem
- Dyniowa babka
- Pumpkin spice latte
- Tort piernikowy z kremem dyniowym
- Drożdżowe ślimaczki cynamonowo-dyniowe do odrywania
- Cynamonowe pierożki z dynią
Przepis na roladę dyniową z orzechowym kremem, powidłami i czekoladą (blacha o wymiarach 43x28cm) (Przepis na ciasto pochodzi z bloga: https://ilovebake.pl/; podaję z moimi zmianami)
Składniki:
Ciasto dyniowe:
- 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 3/4 szklanki puree z dyni
- 1 szklanka cukru
- 3 duże jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Orzechowy krem:
- 100 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 340 g masła orzechowego z kawałkami orzechów
- 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
- 4-5 łyżek gęstych powideł śliwkowych
- 10 kostek gorzkiej czekolady
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Jajka zmiksować z cukrem na gęstą, puszystą, jasnożółtą masę. Następnie dodać puree z dyni – zmiksować. Na sam koniec wsypać mąkę przesianą z proszkiem, solą oraz cynamonem – połączyć.
Gotowe ciasto rozprowadzić równomiernie po dużej blaszce o niskich brzegach wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotować lniany ręcznik kuchenny i oprószyć go cukrem pudrem.
Piec około 15-20 minut, w temperaturze 180 °C (wstawić do nagrzanego piekarnika).
Ciasto wyjąć z piekarnika, obrócić do góry dnem, przełożyć na lniany ręcznik, usunąć papier i zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku (razem z ręcznikiem) – odstawić do wystudzenia.
Wystudzoną roladę rozwinąć, posmarować powidłami, na nich równomiernie rozprowadzić orzechowy krem (wszystkie składniki zmiksować), zwinąć, z wierzchu oprószyć cukrem pudrem i ozdobić roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą – schłodzić.
Przechowywać w lodówce.